Kaartspel met illusies zorgt voor verrassende momenten

22 januari 2020

Onder de titel “Illusion d’Optique” is de meest verbluffende verzameling optische illusiespeelkaarten die recent is samengesteld voor aankoop beschikbaar. De leuke set van 54 illusiespeelkaarten wordt geleverd in een kartonnen doosje dat aan de buitenzijde voorzien is van een optisch patroon in een holografische folie met een regenboogglans. Soms krijg je misschien het gevoel dat je hallucineert voordat je het doosje opent.

Kaartspel met illusies zorgt voor verrassende momenten

Illusion d’Optique

Het doosje met kaarten is extra verpakt in een kunststof omhulsel. Op de achterzijde van de doorzichtige verpakking zijn 9 speelkaarten afgebeeld. De set van 54 opvallende originele ontwerpen zijn gemaakt door de meester van visuele perceptie, Gianni Sarcone. Let goed op de verandering van kleuren en laat je foppen door het eindresultaat.

Op kaarten veranderen vormen en patronen, ogenschijnlijk statisch gedrukte inkt lijkt tot beweging en leven te komen. Kunstenaar Sarcone heeft bijgewerkte versies van klassieke illusies toegevoegd en weet telkens nieuwe en innovatieve concepten vanuit onderzoek en experimenten te realiseren. Het complete direct bruikbare kaartspel voor allerlei samen of individueel te spelen kaartspelletjes bevat tevens twee jokerkaarten met op achterzijde een geweldig werkende optische illusie met een sterk 3dimensionaal beeldeffect.

Kaartspel met illusies zorgt voor verrassende momenten - 2

Op een extra meegeleverde kaart heeft de Amerikaanse uitgever Art of Play een compacte biografie gegeven over de ontwerper van alle afbeeldingen. Illusion d'Optique is niet alleen een prachtige kaartset, maar dient ook als een fascinerend bewijs dat de combinatie van zien en waarnemen van de meeste afbeeldingen niet noodzakelijkerwijs gelijk is aan die van de werkelijkheid.

Op een leuke ontspannen wijze is er namelijk sprake van optisch bedrog. De kaarten zijn gedrukt door het bedrijf The United States Playing Card Company en vinden hun weg naar goochelaars, verzamelaars, kaartspelers, liefhebbers en naar klassikaal onderwijs. Een begoochelend spel om te bezitten!

Illusion d’Optique, Gianni Sarcone, Art of Play Publishing, 2018, 54 speelkaarten, $ 18. Info via www.artofplay.com.