Kaiser-Panorama brengt verrassende beeldeffecten

16 juli 2012

Het Kaiser-Panorama was in de periode van de overgang naar de 20e eeuw al een populair massamedium, waarmee het mogelijk is om 25 personen tegelijk te laten genieten van stereoscopische foto’s. In de beginperiode van het presenteren van 3D-foto’s in het Kaiser-Panorama is voornamelijk gekozen voor foto’s van exotische locaties en vergezichten in verre landen, die de meeste burgers nauwelijks zelf konden bereiken door hun beperkte reismogelijkheden.

Kaiser-Panorama brengt verrassende beeldeffecten

August Fuhrmann als uitvinder van het Kaiser-Panorama

In een draaiende constructie achter houten panelen in een cilindrische opstelling passeren de 3D-foto’s de stereokijkers. Het transport van de beeldenserie op stereoscopische glasplaten duurt in het algemeen 30 minuten. Natuurkundige en uitvinder August Fuhrmann (1844-1925) koppelde bij zijn presentatie van de eerste Kaiser-Panorama een systeem om meerdere personen gelijktijdig te laten genieten van de resultaten van stereofotografie en het verbreden van de horizon voor velen, die niet in staat waren om te reizen. De toeschouwers waren reuze nieuwsgierig naar de ontwikkelingen in de wereld.

Kaiser-Panorama nog altijd populair

In 1880 vond de eerste officiële presentatie plaats in Breslau. Hij startte een geweldige productie in Berlijn, stuurde tientallen 3D-fotografen op pad en kon daarom ook beschikken over ruim 120.000 glasplaten met 3D-plaatjes in zwart-wit en in kleur. In diverse musea staan nog de originele Kaiser-Panorama’s opgesteld. De reizende opstellingen zijn meestal de nagebouwde constructies. Er bestaat zelf een vereniging voor het behoud van Kaiser-Panorama’s. Voor info www.kaiser-panorama.de