Kennis van studieprocessen biedt betere studieprestaties

4 november 2015

Meningen en opvattingen van studenten vormen in de moderne didactiek van de natuurwetenschap sinds meerdere jaren onderwerp van intensief onderzoek. In het onderwijs is het tevens van belang om het kennisniveau van leerlingen en studenten vooraf vast te stellen. Leren en studeren kan met succes worden gerealiseerd wanneer we rekening kunnen houden met de verschillende genoemde factoren. Aan de basis van een studie staat natuurlijk wel het overeengekomen studieplan.

Kennis van studieprocessen biedt betere studieprestaties

Schülervorstellungen zur visuellen Wahrnehmung

Het combineren van al die gegevens tot maatwerk vraagt om een beschikbaarheid van een representatief diagnostisch instrument. In de serie publicaties van het Didactisch Centrum van de Universiteit Oldenburg is een basis gelegd voor een diagnose instrument. De auteur beschrijft in deze uitgave een diagnose instrument voor het verwerken van opvattingen en meningen van studenten in het studiegebied van de visuele waarneming. De auteur neemt de lezers gedetailleerd mee in de ontwikkeling en de evaluatie van een computerprogramma met vaste vragen in het menu, waarmee de resultaten snel beschikbaar zijn.

De gestelde vragen in het systeem hebben een praktische inslag, en zijn zowel alledaagse vragen als wetenschappelijke vragen. Het specifieke diagnose instrument voor het onderwerp zien en visuele waarneming is zo opgebouwd en beschreven, dat het eenvoudig ook bruikbaar kan zijn voor andere thema’s. Na een inleiding in het educatieve onderwerp geeft de auteur een theoretisch beeld van het raamwerk, dat de basis vormt voor het succesvol uitvoeren van het onderzoek en de evaluatie.

Kennis van studieprocessen biedt betere studieprestaties - 2
Postzegels dragen bij aan kennisverrijking.

Over de resultaten van recent onderzoek in binnen- en buitenland bevat het boek een separaat hoofdstuk. Dan volgen de hoofdstukken over de opzet van de studie in algemene zin en over de ontwikkeling van het diagnose instrument, afgestemd op het onderwerp Zien en Waarnemen. In dit gedeelte formuleert de auteur vragen en antwoorden uit de resultaten van eerdere studies. Het studieboek sluit af met de hoofdstukken “Resultaten en discussies van de evaluatie van het diagnose instrument” en “Samenvatting en reflectie”. Het boek bevat bovendien een uitgebreid literatuuroverzicht en is voorzien van illustraties. Een bijzonder studie- en referentie boek voor alle personen met een functie in de didaktiek en de ontwikkeling van leer- en studieprogramma’s.

ISBN 978-3-8340-1495-5, “Schülervorstellungen zur visuellen Wahrnehmung”, Sarah Dannemann, Schneider Verlag Hohengehren, 2015, 168 pagina’s.


Gerelateerde artikelen