Kennis over oogheelkunde zorgt voor goede preventie

7 november 2015

Het Duitstalige studie- en referentieboek “Oogheelkunde” van de auteur en vakarts in de Oogheelkunde Georg Mehrle heeft inmiddels een vaste plaats verworven in meerdere specifieke studieprogramma’s voor docenten/studenten Oogheelkunde.

Kennis over oogheelkunde zorgt voor goede preventie

Augenheilkunde

Het compacte studieboek behandelt alle samenhangende onderdelen van het oog, de meest voorkomende oogafwijkingen en een reeks bijzondere aandoeningen, die telkens weer zorgen voor langdurige behandelingen door specialisten. Het rijk geïllustreerde studieboek start met de behandeling van de anatomie en fysiologie van het oog. Dan bespreekt de auteur een aantal optische eigenschappen, optische hulpmiddelen en testkaarten voor het beoordelen van de gezichtsscherpte. De positie van beide ogen wordt behandeld in samenhang met het euvel van het scheelkijken.

Extra aandacht is er voor het verplegen van personen met kleine oogaandoeningen, voorbereidingen voor operaties, het plaatsen van prothesen en het gebruik van medicijnen en oogdruppels. In het bijzonder beschrijft de auteur voorkomende ziekten in en rond de oogkassen en problemen met het traanvocht. Meerdere ernstige ziekten zijn tevens in beeld gebracht en leveren studenten/docenten interessant studiemateriaal uit de praktijk. Bekende oogaandoeningen als glaucoom, maculadegeneratie en aantastingen van het netvlies zijn ruim behandeld. De ontwikkeling van het oog wordt behandeld in het hoofdstuk Neurologie en Ogen.

ISBN 3-541-07166-4, “Augenheilkunde”, Georg Mehrle, Uitgeverij Urban & Schwarzenberg, 1996, 6e druk, 137 pagina’s.


Gerelateerde artikelen