Klassikale spel met illusies stimuleert alle deelnemers

4 januari 2022

Het stevig uitgevoerde experimentenboek “Regarde! Regarde!” heeft een flinke schat aan groot formaat afbeeldingen voor presentaties van meerdere vormen en uitvoeringen van visuele en optische illusies en allerlei individueel, samen of gezamenlijk in het klaslokaal uitvoerbare bewegende experimenten. Met de platen in dit boek zullen de kijkers ervaren dat je hersenen je parten spelen en dat je niet zomaar aan het einde van je verrassingen bent. De kijker ontdekt fascinerende optische illusies.

Klassikale spel met illusies stimuleert alle deelnemers

Regarde! Regarde!

Kromme patronen in de vlakverdeling van gekleurde vierkantjes blijken in werkelijkheid bij een nadere beschouwing rechte lijnen te zijn. De afleiders zijn twee simpele korte witte en zwarte streepjes te zijn. Accenten van het fysiologische nabeeldeffect worden door verschillende proefjes al snel na enige oefening ervaren. Draaiend aan schijven verschijnen telkens nieuwe patronen en wordt ervaren hoe gekleurde kunststoffolie invloed heeft op een andere gekleurde afbeelding.

Het fenomeen van geometrische illusies is door meerdere voorbeelden helder weergegeven. Met de streepjespatronen op de transparante folie gaat een vogeltje met zijn vleugels fladderen. Misleiding van rechte lijnen, die ervaren worden als schuine lijnen door de directe omgeving, is in meerdere bijdragen aangegeven.

Klassikale spel met illusies stimuleert alle deelnemers - 2
Welke vis is volgens jou de kleinste? Een plaatje uit het boek Regarde! Regarde!

Als we de twee vissen over elkaar heen zouden leggen, zouden we zien dat ze in werkelijkheid identiek zijn. Het is namelijk lastig voor ons oog om de afmetingen correct in te schatten. Ons brein wordt in het ooitje genomen door de verschuiving, de kleurcontrasten en rondingen van dit beeld. Het is een illusie van vervorming. Alle 22 afbeeldingen zijn aan het eind van het doeboek ruim toegelicht en verklaard. Voor het basis- en voortgezetonderwijs is de publicatie een welkome aanvulling om jongeren te informeren over optisch bedrog en het fenomeen van bewust aangebrachte optische en visuele illusies.

ISBN 979-1-0363-1728-6, “Regarde! Regarde!”, Àngels Navarro, Bayard Éditions, 2020, 24 pagina’s.


Gerelateerde artikelen