Bouwinstructies voor bouw van bewegend beeldverhaal

5 januari 2022

Met behulp van de stap-voor-stap instructies in teksten en beelden biedt de inhoud van de educatieve publicatie “Animation!” een schat aan experimenten en proefjes met het zelf laten bewegen van stilstaande beelden, alsof er een filmpje wordt afgedraaid. Het leer-, lees- en doeboekje is geschikt voor gebruik door jongeren en natuurlijk door begeleiders, docenten en ouders om samen met de kinderen de experimenten uit te voeren.

Bouwinstructies voor bouw van bewegend beeldverhaal

Animation!

Op de eerste pagina geeft de auteur een algemene instructie over het uitknippen van de vele onderdelen, over in elkaar zetten ervan en het gebruik van de meest geschikte lijm. Het eerste experiment is de bouw van een thaumatroop, gevolgd door de phenakistascoop, zoötroop, de penroller en het zogenoemde flipboekje. Alle voorgestelde onderdelen voor de “primitieve” filmapparaten zijn gedrukt op stevig papier en moeten natuurlijk met zorg worden uitgeknipt.

Aan het eind van de publicatie geeft de auteur nog een uitgebreide beschrijving van de best wel vele methoden uit de zogenoemde “Victoriaanse periode”, die het mogelijk maken om met het bewegende beeld te spelen. Het zijn allemaal optische spelletjes, die uiteindelijk hebben geleid tot de filmindustrie, die officieel gestart is in het jaar 1895 met het vertonen van de eerste film (toen nog stomme film) voor een betalend publiek. Bij de compacte informatie over methoden krijgen de lezers ook gegevens over de ontdekkers ervan.

ISBN 978-1-899618-99-6, “Animation!”, Lesley Dawes, Tarquin, 30 pagina’s.


Gerelateerde artikelen