Sandro Del-Prete ontwerpt meesterlijke illusoire kunst

3 januari 2022

De Zwitserse kunstenaar Sandro Del-Prete weet op een voortreffelijke en magische wijze de kijker volledig te verrassen met zijn getekende kunstwerken waarin wordt gespeeld met een vals perspectief, onmogelijke figuren en dubbelzinnige beelden. Sandro realiseerde ook meerdere schilderstukken met optische illusies en visueel bedrog.

Sandro Del-Prete ontwerpt meesterlijke illusoire kunst

Illusoria-Land - Restaurant Kreuz

In zijn museum en galerie zijn de kunstwerken te bewonderen en in de shop zijn litho’s en andere kunstzinnige objecten te koop. Ook zijn er meerdere boeken verschenen met kunstwerken van Sandro, die in het algemeen zijn toegelicht door de kunstenaar zelf. De Franstalige publicatie “Sandro Del-Prete. Le Maître de l’art illusoire” bevat een grote schat aan afbeeldingen met werken van Sandro.

De redacteur bedacht de term illusorisme om te verwijzen naar het proces waarmee optische illusies worden afgebeeld in schilderijen of in tekeningen. De gerealiseerde optische illusies worden beschouwd als visueel bedrog in de breedste zin van het woord. Het illusionaire visuele effect van het illusorisme ontstaat, net als bij illusionisten (goochelaars), uit het verlangen de kijker te misleiden, maar is als basis gebaseerd op een ander principe.

Het is ofwel een bewust aangebrachte verkeerde combinatie van perspectieven, ofwel een spel van licht en schaduw, waarvan de interpretatie aanleiding geeft tot verschillende meningen en verklaringen. Om illusorismen te creëren, is het essentieel om de regels van perspectief goed te begrijpen, omdat het enerzijds noodzakelijk is om deze regels te respecteren, maar anderzijds ook om ze aan te passen aan de behoefte, om valse verbindingen tussen lijnen te produceren en zo het perspectief sterk te manipuleren en te vervormen.

Sandro Del-Prete ontwerpt meesterlijke illusoire kunst - 2 Sandro Del-Prete ontwerpt meesterlijke illusoire kunst - 3 Sandro Del-Prete ontwerpt meesterlijke illusoire kunst - 4
Voorbeelden van unieke getekende kunstwerken van Sandro Del-Prete.

In zijn werk besteedt Sandro Del-Prete veel aandacht aan het kleinste detail en opvallend realisme. Hij maakte werken waar de grens tussen realiteit en fantasie, tussen realisme en illusie, vloeiend is geworden. Elke afbeelding in het boek is een visuele verrassing en veelal een begoochelend beeldverhaal. Het bezoek aan zijn museum en galerie brengt bij elke meter in de expositieruimten een bijzondere belevenis.

Bezoekers maken namelijk ook kennis met een forse hoeveelheid aan 3D-hologrammen, apparaten die bezoekers bespelen met optisch bedrog en vele leuke andere objecten. Na een actieve rondgang in de ruimten wordt het snel tijd voor een bezoek in hetzelfde gebouw aan het restaurant Kreuz. Kijk op de website voor de openingstijden en het aanbod aan kunstwerken om te bezitten.

ISBN 978-3-03878-009-0, “Sandro Del-Prete. Le Maître de l’art Illusoire”, Annemarie Koch, Till Schaap Edition, 2017, 175 pagina’s.

Illusoria-Land - Restaurant Kreuz, Hindelbankstrasse 33, CH-3325 Hettiswil bij Hindelbank, www.illusorialand.ch.