Kleurwaarnemingen in theorie en praktijk

9 augustus 2017

Kleur is al lange tijd een bron van fascinatie en inspiratie bij zowel wetenschappers als bij filosofen. Kleur wordt tevens bepaald door de waarnemer zelf. De wereld is in kleur! Het verschijnsel kleur staat al eeuwenlang in de belangstelling in de vakgebieden optica, fysica, fysiologie, psychologie, multimedia en bij de deelgebieden zien en waarnemen. Kleur vormt de belangrijkste schakel in het gewenste eindresultaat bij ontwerpers, architecten, inrichters, kunstenaars, licht en verlichting, foto-film-video en bij druk en papier.

Kleurwaarnemingen in theorie en praktijk

Colour Perception

In vele studies in het middelbaar en hoger onderwijs en op universiteiten is de theorie en praktijk van kleur en kleurwaarneming een gewaardeerd onderdeel. Misschien dateert de belangstelling voor het zien van kleur al uit een periode van ruim 2500 jaar geleden. We weten in elk geval dat aan het onderzoek naar de fysische en fysiologische aspecten en naar de objectieve en subjectieve aspecten van kleur en gewaarwording van kleur vele beroemde wetenschappers hebben gewerkt.

Uit de geschiedenis zijn bekend geworden Demokritos, Descartes, Berkeley, Hume, Locke en Kant, alsmede Galileï, Newton, Maxwell en Schrödinger hebben bijgedragen aan de verspreiding van de grondslagen en het gebruik van kleur. De geschiedenis heeft ook enkele zeer interessante controverses in beschouwingen over kleur opgeleverd. Beroemd zijn de verschillen tussen de verklaringen van Goethe en die van Newton en die tussen Helmholtz en Hering.

Kleur wordt bepaald in onze hersenen of is kleur vooraf al bepaald.
Het omvangrijke en zeer boeiende studieboek “Colour Perception” geeft op alle vragen over het fenomeen Kleur een gedetailleerd antwoord. Dankzij de bijdragen van meerdere wetenschappers hebben de samenstellers een zeer gedegen referentiebron neergezet. Juist in de afgelopen tientallen jaren is er veel kennis toegevoegd aan de achtergronden van kleur door een uitwerking van de resultaten van fundamenteel onderzoek en de bundeling van de ervaringen over de rol van kleur in onze perceptuele architectuur.

Het boek geeft een beeld van de hedendaagse ontwikkelingen in het fenomeen kleur en geeft een gedegen beeld van de relaties tussen het “mentale” en het “fysische”.
Elk hoofdstuk eindigt met een verdiepend commentaar van een collega wetenschapper en een overzicht met aanvullende literatuur. De belangrijkste illustraties zijn in kleur weergegeven. Enkele onderwerpen van hoofdstukken: Colorimetrie, Licht en Contrast, Kleur en Beweging, Fouten in het waarnemen en Kenmerken van kleur. De inhoud is overzichtelijk geschreven voor een brede toepassing in het onderwijs, voor onderzoekers en voor gebruikers van kleur in het dagelijkse praktijk.
ISBN 0 19 850500 0
“Colour Perception”, R. Mausfeld en D. Heyer, Oxford University Press, 2003, 522 pagina’s


Gerelateerde artikelen