Neurobiologie in de gedragswetenschap

4 augustus 2017

De auteur van het studieboek “Behavioral Neurobiology” heeft een schat aan gegevens verzameld over het fascinerende studiegebied van zowel de neurobiologie, als dat van de neuro-ethologie. Hij gaat voor het verklaren van het gedrag uit van dat van dieren, dat in het algemeen ontstaat door uitwendige prikkels uit de omgeving. Dieren laten daarbij vaak intrigerende patronen van gedrag zien. De auteur laat de lezer op een aantrekkelijke wijze kennismaken met de lastige materie en geeft een integrale benadering van de neurobiologie.

Neurobiologie in de gedragswetenschap

Behavioral Neurobiology: An integrative approach

Het geheel is behandeld en samengevat in elf samenhangende hoofdstukken en is geschikt voor studenten en geïnteresseerden in de studie en het praktische gebruik van neurobiologische processen en in het bijzonder in dat van het dierlijke gedrag. Elk hoofdstuk behandelt een specifiek onderwerp en sluit telkens af met een samenvatting van de leerstof, een aanbeveling voor de te raadplegen publicaties en een aantal vragen. De antwoorden op deze vragen zijn via een internetsite beschikbaar.

In het eerste hoofdstuk vindt de lezer een uitgebreide introductie over de onderwerpen neurobiologie en ethologie. Daarna geeft de auteur een overzicht van de historische ontwikkelingen. Hij noemt daarbij onder andere de baanbrekende onderzoeken en publicaties van Aristoteles (384-322 B.C.), Charles Darwin (1809-1882), Ivan Petrovich Pavlov (1849-1936) en van John B. Watson (1878-1958). Het beroemde Pavlov-experiment en zijn reflextheorie is in woord en beeld gebracht. Voorts behandelt de auteur de celtheorie, neurale netwerken en het zenuwstelsel aan de hand van de resultaten van onderzoek en experimenten. Menselijke bewuste stimuleringen als het gebruik van lipstick en uitmonsteringen op de schouders worden in relatie gebracht tot vergelijkbare natuurlijke stimuleringen bij dieren.

Neurobiologie in de gedragswetenschap - 2 Neurobiologie in de gedragswetenschap - 3 Neurobiologie in de gedragswetenschap - 4

Leerzaam is het gedeelte over de ruimtelijke visuele en akoestische oriëntaties bij meerdere diersoorten.
In omkaderde gedeelten van het studieboek geeft de auteur telkens een beeld van een bepaalde onderzoeker en zijn specifieke onderwerp in het onderzoek. Door de diepgang bij de behandeling van de onderwerpen heeft dit boek zeker een wetenschappelijk karakter. Een lijst met aanbevolen literatuur en een register met trefwoorden sluiten dit waardevolle studieboek af.

ISBN 0 19 870056 3, “Behavioral Neurobiology: An integrative approach”, Günther K.H. Zupanc, Oxford University Press, 2004, 342 pagina’s.