Optische structuren van het menselijk oog

3 augustus 2017

Het studieboek “Optics of the Human Eye” beschrijft de optische structuren en optische eigenschappen van het menselijk oog. De auteurs hebben het boek en de onderwerpen verdeeld in vijf compacte hoofdstukken. De inhoud en de wijze van behandeling van de materie maakt dit boek bijzonder geschikt voor gebruik in opleidingen als optometrist, oogarts, specialist in de oogheelkunde en als opticien. Zowel studenten en docenten in hogere en universitaire opleidingen, als specialisten en technici met een afgeronde specifieke opleiding, vinden veel informatie en kennis in dit ruim geïllustreerde studieboek.

Optische structuren van het menselijk oog

Optics of the Human Eye

Ook ontwerpers en bouwers van oogheelkundige diagnostische apparatuur en visuele optische systemen als telescopen vinden veel wetenswaardigheden en behandelingen van fundamentele begrippen op het gebied van het zien en waarnemen door het menselijk oog. Het eerste hoofdstuk behandelt de onderwerpen “De anatomie van het oog”, “Het hoornvlies en de lens”, “De pupil”, “De optische as” en “De oculaire parameters”. In het tweede hoofdstuk bespreken de auteurs met behulp van de leer van de geometrische optica het ontstaan van beelden op het netvlies, het oneindig zien en het stereoscopisch zien.

Het laatste gedeelte van dit hoofdstuk richt zich op het bespreken van het ontstaan van optische effecten bij het gebruik van een bril of contactlenzen. Het derde gedeelte gaat uitgebreid in op de combinatie “Licht en het oog”. Alle aspecten en eigenschappen van licht en lichtstraling en de fysiologische invloed op de werking van het oog zijn diepgaand en wetenschappelijk verklaard. De aspecten van het optreden van verschillende vormen van aberratie en het meten van afwijkingen is uitgebreid besproken en bewezen.
De gebruiker van het boek ervaart de monochromatische en chromatische aberratie.

Het studieboek sluit af met de behandeling van enkele bijzondere aspecten van de visuele waarneming, namelijk die van de brandpuntsafstand in combinatie met het zien van afstanden en de verstorende factoren bij het zien door het ouder worden. Het boek bevat na elke sectie een schat aan literatuur verwijzingen, extra verdiepende theorie en eindigt met een register met trefwoorden.

ISBN 0 7506 3775 7, “Optics of the Human Eye”, David A. Atchison en George Smith, Elsevier Science Limited, 2002, 269 pagina’s.