Kom naar Teylers Museum en geniet van visuele illusies

8 februari 2024

Op 17 februari opent “De Grote Illusie - 200 jaar Virtual Realities”, over optische en visuele illusies, die in de negentiende eeuw voor een sensatie zorgden. Kunnen we onze waarnemingen nog wel geloven? De komst van met kunstmatige intelligentie gegenereerde beelden, maakt die vraag relevanter dan ooit. Maar is niet nieuw. In de tentoonstelling neemt Teylers Museum bezoekers mee naar de negentiende eeuw, toen optische illusies tot massaspektakel uitgroeiden. Tot en met 1 september 2024 kunnen bezoekers ook kennismaken met de tijdens zijn leven bijeengebracht verzameling door de Haarlemse verzamelaar Wim van Keulen (1933-2021), die tevens internationaal een groot aanzien geniet.

Kom naar Teylers Museum en geniet van visuele illusies

In Teylers Museum is het verwonderen door illusies

Kunnen we bij het zien onze ogen wel geloven? Met de sterke opkomst van AI-gegenereerde beelden, is deze vraag actueler dan ooit. Maar niet geheel nieuw. In de expositie “De Grote Illusie - 200 jaar Virtual Realities” neemt Teylers Museum je mee naar de 19e eeuw, toen visuele en optische illusies uitgroeiden tot een massa-spektakel. Dompel je onder in de wereld van virtual reality, augmented reality en deepfake en stap in de expositiezaal van het oudste museum van Nederland, die is ingericht als een hedendaags spiegelpaleis. Van spiegels en projectoren naar het digitale vernuft van AI: ‘De Grote Illusie’ laat zien dat de beleving van toen niet zoveel verschilt met die van nu. De expositie is te zien in Teylers Haarlem van 17 februari tot en met 1 september 2024. Dit is in Nederland de eerste grote expositie over optische illusies en 3D-stereofotografie sinds jaren. Zorg dat u er bij bent. Wilt u veel vaker kennismaken met de resultaten van driedimensionale fotografie, kijk dan op de wedsite van de Nederlandse Vereniging voor Stereofotografie: www.stereofotografie.nl.

Kom naar Teylers Museum en geniet van visuele illusies - 2 Kom naar Teylers Museum en geniet van visuele illusies - 3 Kom naar Teylers Museum en geniet van visuele illusies - 4
Palais des Illusions op de Wereldtentoonstelling Parijs, 1900. Bijzondere Collecties, Universiteit van Amsterdam. In de tentoonstelling De Grote Illusie in Teylers Museum kunnen bezoekers zelf een interactieve ruimte ingaan, die is gebaseerd op dit caleidoscopische spiegelpaleis, dat destijds grote indruk maakte. (Persbericht Teylers).

Teylers Museum, Spaarne 16, NL-2011 CH Haarlem, www.teylersmuseum.nl.