Kunstexpositie in Venlo met werk van kunstenaar Tajiri

7 februari 2024

De Japans-Amerikaanse kunstenaar Tajiri vond na vele omzwervingen een thuis in Kasteel Scheres in het Limburgse Baarlo. Shinkichi Tajiri (1923-2009) nam intrek in zijn kasteel in 1962 en maakte er meteen een ontmoetingsplaats van voor kunst en cultuur en voor kunstenaarsvrienden.

Kunstexpositie in Venlo met werk van kunstenaar Tajiri

Museum van Bommel van Dam

Vanwege aandacht voor zijn 100e geboortejaar organiseerde museum van Bommel van Dam een interessante tentoonstelling tot en met 22 maart 2024, waarin zijn leven en werk centraal staat. Onder de titel “A long homecoming: een eeuw Shinkichi Tajiri” geeft het museum een indruk van het achter de kasteelmuren en krijgen de bezoekers veel te zien en te beleven over de ontwikkeling van zijn iconische krijgers, knopen, torens en machines.

Kunstexpositie in Venlo met werk van kunstenaar Tajiri - 2 Kunstexpositie in Venlo met werk van kunstenaar Tajiri - 3 Kunstexpositie in Venlo met werk van kunstenaar Tajiri - 4

Ook zijn er werken te bewonderen van enkele kunstenaarsvrienden zoals Karel Appel en Dorothy Iannone en felgekleurde Hortisculpturen van zijn echtgenote Ferdi. De rondgang in de tentoonstelling begint met een reeks persoonlijke archieffoto’s, die een indruk geven van de sfeer waarin de meeste kunstwerken zijn ontstaan. Gelijktijdig is er tevens de expositie “Shinkichi Tajiri: The Restless Wanderer” tot en met 12 mei 2024 in Bonnefanten Maastricht. Shinkichi Tajiri was ook een getalenteerd fotograaf met een voorliefde voor stereoscopische foto's.

Museum van Bommel van Dam, Keulsepoort 1, NL-5911 BX Venlo, www.vanbommelvandam.nl.


Gerelateerde artikelen