Unieke variaties aan stijlen in kunst van Gerhard Uhlig (1)

7 februari 2024

Met de expositie “Gerhard Uhlig - Sensatie en reflectie” presenteert Museum Haus Opherdicke voor het eerst het artistieke werk van Gerhard Uhlig (1924-2015) op allesomvattende en retrospectieve manier. Als schilder, graficus en fotograaf was hij ook intensief betrokken bij de kunstdidactiek. Op een leeftijd van 21 jaar ving hij met zijn studie weer aan en studeerde aan de Hogeschool voor Beeldende Kunst in Dresden, de Vakschool voor Toegepaste Kunst en de Hogeschool voor Grafische en Boekdrukkunst in Leipzig.

Unieke variaties aan stijlen in kunst van Gerhard Uhlig (1)

Gerhard Uhlig - Empfindung und Reflexion

Tijdens de academische opleiding aan verschillende kunsthogescholen, zoals de Staatsacademies voor Schone Kunsten in München en Stuttgart, was Uhlig een leerling van Johannes Itten, Joseph Hegenbarth, Max Schwimmer en Willi Baumeister, waarbij laatstgenoemde een bijzondere invloed op hem. Uiteindelijk voltooide hij zijn kunstdidactische opleidingen aan de Westfaalse Wilhelms Universiteit in Münster.

Zijn wetenschappelijke benadering kwam daardoor ook tot uitingen in talrijke pogingen om kunstdidactiek te vernieuwen en het kunstonderwijs op middelbare scholen in de regio Westfalen vorm te geven. (Wordt vervolgd).

Unieke variaties aan stijlen in kunst van Gerhard Uhlig (1) - 2 Unieke variaties aan stijlen in kunst van Gerhard Uhlig (1) - 3 Unieke variaties aan stijlen in kunst van Gerhard Uhlig (1) - 4

ISBN 978-3-98741-092-5, “Gerhard Uhlig - Empfindung und Reflexion”, Arne Reimann en André Siegel, Verlag Kettler, 2023, 160 pagina’s, € 25. (t/m 25 febr. 2024).

Museum Haus Opherdicke, Dorfstrasse 29, D-59439 Holzwickede, www.museum-haus-opherdicke.de.


Gerelateerde artikelen