Kleur en kunst in het onderwijs

6 februari 2024

In het handige en uitstekend verzorgde Duitstalige schoolboekje “Farbe” wordt het fenomeen "Kleur" op een aansprekende wijze behandeld en in beeld gebracht. Alleen al de opbouw van de lesstof en het gebruik van vele kleurrijke illustraties maakt dit boekje ook geschikt voor het gebruik door leraren op de Nederlandse scholen. “Farbe” is een boekje met een hoge educatieve waarde voor het bestuderen van het waarnemen van kleur, de geschiedenis van kleur en de toepassing van kleur in de kunst, cultuur en in het dagelijks leven.

Kleur en kunst in het onderwijs

Farbe

De auteurs behandelen in vier specifieke hoofdstukken de verschillende bevindingen uit de resultaten van fundamenteel onderzoek van bekende wetenschappers en kleurdeskundigen. Ook geven zij uitvoerige beschrijvingen over hun specifieke bijdragen aan de algemene leer van het verschijnsel kleur. Na het hoofdstuk over de natuurkundige, fysiologische en psychologische achtergronden van de visuele waarneming volgt het gedeelte over de geschiedenis. Daarbij wordt, afgezien van een poging van een ordening van kleuren in het ‘oude Egypte’, een overzicht gegeven over de ontwikkeling van de kleurenleer.

Daarbij worden baanbrekende beginselen van Goethe, Runge, Itten en Albers beschreven. Uitstekend beschreven voorbeelden uit de beeldende kunst en toepassingen van kleur in de architectuur, de binneninrichting, in artikelen voor de consument en in de mode sluiten dit studieboekje af. Oorspronkelijk opgezet voor gebruik in het voortgezet onderwijs, is dit studieboekje zeker ook geschikt voor zelfstudie en voor gebruik in vakgerichte opleidingen.

ISBN 3-507-10216-1, “Farbe”, Johannes Eucker en Josef Walch, Schroedel Schulbuchverlag, 128 pagina’s.


Gerelateerde artikelen