Unieke variaties aan stijlen in kunst van Gerhard Uhlig (2)

8 februari 2024

De bovenverdieping van het museum bevat in alle ruimten de kunstwerken van de veelzijdig ontwikkelde kunstenaar, die in zijn werken diverse invloeden van andere kunstenaars laat zien. Toch is er ook een eigenstijl te ontdekken, waarin er zelfs te ontdekken valt dat hij speelt met onze optische waarneming. Vanuit het abstracte modernisme ontwikkelde hij een eigen brede grafische en schilderkunstige vormentaal, die aan uiteenlopende stijlen kan worden toegeschreven en zowel met concrete kunst als met op-art verbonden is.

Unieke variaties aan stijlen in kunst van Gerhard Uhlig (2)

Gerhard Uhlig - Empfindung und Reflexion

Ze tonen zijn complexe aanpak, die ook tot uiting komt in zijn kunstdidactische geschriften. Zijn werken weerspiegelen een voortdurende zoektocht naar nieuwe percepties en het daaruit voortvloeiende nieuw geformuleerde ontwerp. De keuze voor op-art leverde leuke frisse en mooie kunstwerken op. Bij de expositie bracht het museum een catalogus uit waarin alle getoonde werken zijn afgebeeld.

Unieke variaties aan stijlen in kunst van Gerhard Uhlig (2) - 2 Unieke variaties aan stijlen in kunst van Gerhard Uhlig (2) - 3 Unieke variaties aan stijlen in kunst van Gerhard Uhlig (2) - 4
Een op-art kunstwerk zonder titel uit 1965 van kunstenaar Gerhard Uhlig en een ander kunstwerk van Uhlig uit 1950.

ISBN 978-3-98741-092-5, “Gerhard Uhlig - Empfindung und Reflexion”, Arne Reimann en André Siegel, Verlag Kettler, 2023, 160 pagina’s, € 25. (t/m 25 febr. 2024).

Museum Haus Opherdicke, Dorfstrasse 29, D-59439 Holzwickede, www.museum-haus-opherdicke.de.


Gerelateerde artikelen