Kunstmuseum Bonn eert werk kunstenaar Günter Fruhtrunk (1)

9 februari 2024

Het Kunstmuseum Bonn presenteert werk van kunstschilder Günter Fruhtrunk in een retrospectief ter gelegenheid van de 100e verjaardag van deze begaafde kunstenaar. Het kunstmuseum toont in de uitgebreide overzichtstentoonstelling van de Duitse naoorlogse kunstenaar Günter Fruhtrunk (1923-1982), de kunstzinnige ontwikkeling van zijn werk aan de hand van ongeveer 60 werken uit alle creatieve fasen uit zijn werkzame leven.

Kunstmuseum Bonn eert werk kunstenaar Günter Fruhtrunk (1)

Günter Fruhtrunk - Retrospektive

De kunstwerken van Fruhtrunk kenmerken zich door de heldere lijnen, geometrische vormen en het gebruik van contrasterende kleuren. Als vrijwel geen andere kunstenaar uit zijn tijd ontwikkelde hij met grote precisie en een fascinerende volharding een geheel eigen abstracte beeldtaal, die hij in de loop der jaren in vele variaties perfectioneerde. Door gebruik te maken van wiskundige methoden zoals geometrische berekeningen en verhoudingsvergelijkingen creëerde hij optische illusies en een gevoel van beweging, trillingen en flikkering in zijn werken.

Het resultaat zijn enorm gecondenseerde, heldere beelden die zich aan de passieve blik onttrekken en het visuele proces voortdurend uitdagen. Bovendien maakt deze beeldtaal het werk zeer aantrekkelijk en actueel. De tentoonstelling tot en met 10 maart 2024 belicht de ontwikkeling binnen het oeuvre in drie grote blokken: Het weerspiegelt het vroegere werk van Fruhtrunk tussen 1950 en 1954, dat tot nu toe zelden werd getoond, met overwegend kleine formaten waarin geometrische vormen vrij in de ruimte zweven en waarin beeld en motief nog steeds aanwezig zijn op de afzonderlijke niveaus. De tweede focus ligt op de late jaren vijftig en zestig, toen Fruhtrunk zijn gelaagde gestreepte schilderijen ontwikkelde. (Wordt vervolgd).

Kunstmuseum Bonn eert werk kunstenaar Günter Fruhtrunk (1) - 2
Een sfeerbeeld in één van de expositiezalen.

ISBN 978-3-86832-788-5, Günter Fruhtrunk - Retrospektive, Stephan Berg en Jörg Daur, Wienand Verlag, 2023, 168 pagina’s, € 25.

Kunstmuseum Bonn - Museumsmeile, Helmut-Kohl-Allee 2, D-53113 Bonn, www.kunstmuseum-bonn.de.


Gerelateerde artikelen