Kunstmuseum Bonn eert werk kunstenaar Günter Fruhtrunk (2)

10 februari 2024

Hier versmelten beeld en motief met elkaar en krijgt de kleur steeds meer een zelfstandige betekenis. De afsluiting bestaat uit werken uit de jaren zeventig en begin jaren tachtig, waarin de lijnenstructuur zich ontwikkelt vlakken en de dominantie van kleur volkomen geslaagd is. In 1970 ontstond het iconische blauw-witte diagonale patroon van de plastic zak Aldi Nord, die Fruhtrunk in opdracht van de Aldi Group ontwierp.

Kunstmuseum Bonn eert werk kunstenaar Günter Fruhtrunk (2)

Günter Fruhtrunk - Retrospektive

De tentoonstelling vindt plaats in samenwerking met het Museum Wiesbaden, alwaar het werk wordt getoond in een periode van 25 april tot en met 25 augustus 2024. De bijbehorende catalogus geeft op voortreffelijke wijze in een aantal tweetalige artikelen (D/E) een boeiend beeld van de veelzijdige uitstraling van de kunstwerken en zijn bewust gekozen schilderstijl en de keuze van de scherpte van zijn lijnen en randen van zijn vlakken in de periode van zijn schilderwerk.

Hij gaf zich meer vrijheid in zijn oorspronkelijke strakke perfecte vlakverdelingen. Maar de hoeveelheid aan te voltooien schilderwerken liep achteruit. Er kwam helaas een dramatisch einde aan zijn schildercarrière. De werken in de expositie zijn afgebeeld in de catalogus. Het geheel sluit af met een biografie en een overzicht van alle kunstexposities.

Kunstmuseum Bonn eert werk kunstenaar Günter Fruhtrunk (2) - 2
Tegenspraak, Günter Fruhtrunk, 1980, acrylverf op doek, 191 x 201 cm.

ISBN 978-3-86832-788-5, Günter Fruhtrunk - Retrospektive, Stephan Berg en Jörg Daur, Wienand Verlag, 2023, 168 pagina’s, € 25.

Kunstmuseum Bonn - Museumsmeile, Helmut-Kohl-Allee 2, D-53113 Bonn, www.kunstmuseum-bonn.de.


Gerelateerde artikelen