Naakte menselijk lichaam als bron voor kunstuitingen (1)

11 februari 2024

Kunstwerken met “Naakten” uit de Tate, aangevuld met beelden uit de collectie van het LWL-Museum voor Kunst en Cultuur in Münster, worden getoond in de tentoonstelling “Nudes” tot en met 14 april 2024, in samenwerking met Tate Londen in het LWL-Museum voor Kunst en Cultuur. Het naakt is onder andere in de kunst een genre dat zichzelf voortdurend opnieuw uitvindt om sociale, politieke en esthetische meningen, boodschappen, uitdagingen en/of problemen over te brengen.

Naakte menselijk lichaam als bron voor kunstuitingen (1)

Nudes - Der Akt in der Kunst

“Of het nu privé, historisch, intiem of politiek is: een groot aantal kunstenaars stelt in de getoonde kunstwerken het naakte lichaam aan de orde”, zegt curator van de tentoonstelling, dr. Tanja Pirsig-Marshall. De tentoonstelling toont het naakt als een herkenbaar projectievlak voor en binnen de samenleving. “Nudes” belicht verschillende interpretaties van het naakt vanaf de 19e tot in de 21e eeuw met kunstwerken uit de Tate in Londen. In de 19e eeuw vormde het naakt een essentieel onderdeel van de artistieke opleiding aan de academies.

De kunstenaars laten zich inspireren door motieven uit de mythologie en de Bijbel. Ze kennen duidelijke rollen toe aan geslachten: het mannelijke lichaam wordt daarbij afgeschilderd als actief en heroïsch, terwijl vrouwen passief en kwetsbaar zijn. Aan het eind van de 19e eeuw ontstonden naakten in privéruimtes. Kijkers worden dan in een intieme situatie geplaatst. Het naakt wordt zo een zelfstandig genre, een projectievlak voor het menselijk lichaam waarin idealen, ideeën en perspectieven, dromen en angsten tot uiting komen.

Naakte menselijk lichaam als bron voor kunstuitingen (1) - 2
Het marmeren beeld De Kus van Auguste Rodin.

Het feminisme en andere politieke stromingen van de 20e eeuw gingen toen openlijk en kritisch om met naaktheid. Ze stelden seksuele en raciale stereotypen ter discussie en onderhandelden over de nieuwe rollen. De tentoonstelling toont de 90 werken uit de Tate, onder meer van Auguste Rodin, Francis Bacon, Zanele Muholi, Marlene Dumas, Pablo Picasso, Alice Neel, Tracey Emin en de Guerrilla Girls, samen met de kunst uit de Münster-collectie van Edvard Munch, August Macke en vele anderen. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-86832-787-8, “Nudes - Der Akt in der Kunst”, Tanja Pirsig-Marshall en Ann-Catherine Weise, Wienand Verlag, 2023, 272 pagina’s.

LWL - Museum für Kunst und Kultur, Domplatz 10, D-48143 Münster, www.lwl-museum-kunst-kultur.de.


Gerelateerde artikelen