De hypnose in de kunst

11 februari 2024

Onder de veelbetekende titel “post-hypnotic” verscheen een heel bijzonder uitgevoerde catalogus met een aantal prachtige afbeeldingen van kunstwerken uit een reizende tentoonstelling. Alle werken in deze expositie zijn gebaseerd op de verschijnselen hypnose en op-art in de kunst. In de tachtiger jaren wierpen vele reeds gevestigde en nieuwe jonge kunstenaars zich massaal op het gebruik van de perceptuele fenomenen als geometrische vlakverdelingen, nabeelden en oogtrillende illusionistische lijnenpatronen.

De hypnose in de kunst

post-hypnotic

Het boek post-hypnotic bevat afbeeldingen van het werk van 28 internationaal bekende kunstenaars uit de USA, Europa en Japan. Het geheel is met enkele achtergrond artikelen toegelicht en geeft de lezer een ruim beeld van de vele creatieve mogelijkheden om onze ogen en hersenen volledig te manipuleren. Op het moment van verschijnen van dit boek is de expositie opgebouwd in de expositieruimten van het Chicago Cultural Center in Chicago (USA). Een compacte literatuurlijst sluit dit uitstekend verzorgde en kleurrijke kunstboekje af.

ISBN 0-945558-29-5, “post-hypnotic”, Barry Blinderman en Tom Moody, University Galleries of Illinois State University, 1999, 104 pagina’s.


Gerelateerde artikelen