Naakte menselijk lichaam als bron voor kunstuitingen (2)

12 februari 2024

Het kunstzinnige naakt fascineert, het verontwaardigt, het prikkelt en het inspireert. Het naakt is een van de oudste en voor velen het meest fascinerende motief als een creatieve uiting van kunst. Het ongeklede lichaam biedt kunstenaars vrijwel onuitputtelijke mogelijkheden om de kijk van mensen op zichzelf, hun idealen, angsten en dromen weer te geven en te beleven.

Naakte menselijk lichaam als bron voor kunstuitingen (2)

Nudes - Der Akt in der Kunst

De realistische projectie straalt een sterke authenticiteit uit van wat wordt afgebeeld. Hij beeldt mensen af volgens hun leven en presenteert zo reële en diverse lichaamsbeelden, waarin de gedachten en biografieën van de modellen lijken te worden weerspiegeld in deze lichamen. Schoonheidsidealen spelen een rol in de manier waarop we onszelf en anderen observeren en waarnemen.

De volgende vraag daarbij komt op: “Hoe beïnvloedt een realistisch naaktschilderij de kijker vergeleken met het zogenaamd perfecte beeld van (zelf)-ensceneringen?” Het beroemde kunstwerk “De Kus” van August Rodin neemt bij de start een centrale plaats in de rondgang in. Bezoekers treffen ook kunstwerken aan van onder andere de kunstenaars Vanessa Bell, Willi Baumeister, Rineke Dijkstra, Paul Delvaux, Giorgio de Chirico, Lucian Freud, Max Ernst, Auguste Renoir, Henri Matisse, Willem de Kooning, Bernhard Pankok, Man Ray en Jackson Pollock.

Naakte menselijk lichaam als bron voor kunstuitingen (2) - 2
Het marmeren beeld De Kus van Auguste Rodin.

De mooie en stevige catalogus bevat interessante essays over het gewaagde maar ook onderzoekend thema. De reproducties van de getoonde werken zijn naar herkenbare onderwerpen gerangschikt en op groot formaat afgebeeld. Een geweldig kunstdocument voor gebruik in kunstopleidingen en als inspiratiebron voor kunstenaars.

ISBN 978-3-86832-787-8, “Nudes - Der Akt in der Kunst”, Tanja Pirsig-Marshall en Ann-Catherine Weise, Wienand Verlag, 2023, 272 pagina’s.

LWL - Museum für Kunst und Kultur, Domplatz 10, D-48143 Münster, www.lwl-museum-kunst-kultur.de.


Gerelateerde artikelen