Komst en toepassing van de bril in cultureel perspectief (2)

2 december 2019

Het leven van de mens is ook sterk beïnvloed door de komst van een schijnbaar banaal object: de bril. Voordat de moderne standaard bril was ontwikkeld zijn er eeuwen lang telkens aan de prilste vormen van de hulpmiddelen om het gezichtsvermogen op te krikken onderdelen toegevoegd.

Komst en toepassing van de bril in cultureel perspectief (2)

AugenBlicke

Als optisch hulpmiddel heeft de bril gezorgd voor een sterke verbetering van de kwaliteit van leven voor personen, die door de afname van het gezichtsvermogen niet op een eenvoudige wijze weer volledig aan het openbare en werkzame leven kunnen deelnemen. De eerste essays beschrijven op onderhoudende wijze de komst en de verspreiding van de simpele constructies om vooral gebruikt te worden door geestelijken, medici, wetenschappers, rijken en oogheelkundigen.

Er kwamen steeds meer brillen beschikbaar, maar productie van enige omvang kwam pas aan het begin van de 16e eeuw op gang. Extra aantrekkelijk voor de lezers zijn de illustraties van antieke schilderijen en tekeningen waarop de bril een rol speelt in de voorstelling. Ook de ontwikkelingen in de wereld van brillen in de 20e eeuw beschrijft de auteur op een interessante en nieuwsgierige wijze. Kunstenaars, artiesten en andere personen gebruikten de moderne bril in hun uitingen en uitstralingen.

Komst en toepassing van de bril in cultureel perspectief (2) - 2 Komst en toepassing van de bril in cultureel perspectief (2) - 3
Zelfportretten van de brildragende kunstschilder Karl Schmidt-Rottluff (1884-1976). Het linker doek is uit 1928 en het rechter doek is uit 1944. Afbeeldingen uit het boek AugenBlicke.

De bril kreeg concurrentie door de komst van de contactlens, de nieuwe lenzen na een staaroperatie en het laseren van de ogen, waardoor het gebruik van een bril in ruime mate in de tijd wordt verschoven. De bril speelt ook een belangrijke rol als mode artikel en geeft personen veelal een bepaalde gewenste uitstraling. Een boekje vol met boeiende feiten en wetenswaardigheden voor geïnteresseerden in de bril en voor de oogheelkundigen en opticiens.

ISBN 978-3-8353-3546-2, “AugenBlicke”, Stefana Sabin, Wallstein Verlag, 2019, 96 pagina’s.


Gerelateerde artikelen