Krachtige expressionistische uitdrukkingen van Otto Dix

22 juni 2019

Vijftig jaar na het overlijden in 1969 van Otto Dix (1891-1969) is de kunst van de meester van krachtige, stoere, indringende en verrassende expressionistische portretten en voorstellingen magischer dan ooit.

Krachtige expressionistische uitdrukkingen van Otto Dix

Otto Dix

Otto Dix is één van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Duitse kunst van de 20e eeuw. Hij leefde voornamelijk in een periode van maatschappelijke en politieke onrust in een sterk wisselend milieu van Keizerrijk en de 1e Wereldoorlog via een revolutie en het ontstaan van de Weimar Republiek, de heerschappij van het nationaal socialisme en de 2e Wereldoorlog en de opbouw van een nieuwe maatschappelijke orde.

Deze intense gebeurtenissen, veranderingen en beperkingen in het jonge leven van kunstenaar Otto Dix heeft hij verwerkt in meerdere kunstwerken. Zijn oeuvre is doorspekt met thematische afbeeldingen uit zijn herinneringen en ervaringen. Dix was ook een expert op het gebied van zijn zelfportretten gedurende zijn leven als kunstschilder. Hij was een scepticus en een geweldig observator van het ruige leven, de dood en de geweldige armoede tussen de beide wereldoorlogen in.

Krachtige expressionistische uitdrukkingen van Otto Dix - 2

Zijn spectaculaire voorstellingen en de liefde voor de naakte vrouw leverden een scala aan magisch realistische werken op. De auteur van de pocket-uitgave geeft op interessante en onderhoudende wijze het ruwe, angstige, kunstige en sociale leven van Otto Dix helder en geïllustreerd weer.

ISBN 978-3-406-73223-2, “Otto Dix”, Uwe M. Schneede, Verlag C.H. Beck, 2019, 128 pagina’s.


Gerelateerde artikelen