Philips reclame-affiches zijn lithografische kunstwerken

21 juni 2019

Het in 1891 in Eindhoven opgerichte bedrijf Philips & Co startte in 1892 met de productie van kooldraadlampen voor uitsluitend professioneel gebruik. In 1908 is er de goedkopere metaaldraadlamp voor de consumentenmarkt en begint Philips met een opzet van reclamecampagnes in onder meer de vorm van affiches en reclamebriefkaarten. Ingehuurde tekenaars ontwerpen de eerste Philips litho’s.

Philips reclame-affiches zijn lithografische kunstwerken

Nederlands Steendrukmuseum Valkenswaard

In 1925 start Philips een eigen reclamestudio en de klederdrachten van boeren, boerinnen en vissers bepalen de beeldtaal in de reclame voor metaaldraadlampen, halfwattlampen en argalampen. In de expositie Uitgelicht! toonde het Steendrukmuseum affichekunst in de Philips reclame tussen 1900-1950. Met een reeks aan frisse ontwerpen kreeg het assortiment aan productaffiches hoge waardering van het publiek en de handel.

Philips reclame-affiches zijn lithografische kunstwerken - 2 Philips reclame-affiches zijn lithografische kunstwerken - 3 Philips reclame-affiches zijn lithografische kunstwerken - 4
Philips Miniwatt radiobuis type AK 2, ontworpen door Kees van der Laan, 1935. Super-Duplolux, ontworpen door Carl Probst, 1934.

In de begeleidende brochure bespreken de auteurs het verloop van het reclamebeleid in de eerste helft van de 20e eeuw.

Nederlands Steendrukmuseum, Oranje Nassaustraat 8 c, NL-5554 AG Valkenswaard, www.steendrukmuseum.nl.


Gerelateerde artikelen