Kleuren met alle zintuigen op interactieve wijze ontdekken (2)

13 juni 2019

Voor de keuze van de bijbehorende kunstwerken in de speciaal gekleurde ruimten is gedacht aan werken waarin kunstenaars aan meerdere aspecten met betrekking tot kleurgebruik en kleuruitstraling hebben gedacht. Door het verbinden van het zien, beleving en theoretische grondbeginselen worden kleuren in een nieuwe context in het “zonnetje” gezet. Kleur visueel, emotioneel en tactiel ervaren geeft een nieuwe kijk op de invloed van kleur op het leven in de dagelijkse woon- en werkomgeving.

Kleuren met alle zintuigen op interactieve wijze ontdekken (2)

Labyrinth der Farben

Kinderen en volwassenen ontdekken in de rust van de kleurbelevingsruimten, de speciale invloed van kleurgebruik in kunst en ontrafelen het labyrint van onze kleuren. En natuurlijk is de compacte catalogus ook nog beschikbaar tijdens het bezoek aan de expositie en om ook thuis of op school te genieten van de nieuwe ervaringen en indrukken door de expositie over kleuren en hun natuurlijke verschijningsvormen.

In het voorwoord krijgt de lezer een beeld over het tot stand komen van de expositie. Dan is er een compacte inleiding over de interactieve onderdelen, de kunstwerken en de didactische opzet van de expositie. In de bijdrage “De wereld van de kleuren” bespreekt de auteur grondbeginselen van kleur en kleurwaarneming. “Zonder kleur zou de wereld half zo mooi zijn” staat aan het begin van de bijdrage aan het studie- en raadpleegboek.

Kleuren met alle zintuigen op interactieve wijze ontdekken (2) - 2 Kleuren met alle zintuigen op interactieve wijze ontdekken (2) - 3 Kleuren met alle zintuigen op interactieve wijze ontdekken (2) - 4
Voor het onderwijs is een brochure ontwikkeld. De brochure op A5 uitklap-formaat bevat vragen en opdrachten en zorgt ervoor dat leerlingen tijdens de rondgang actief bezig zijn. Rechts zijn twee postzegels afgebeeld waarop de ontwerper speelt met een ontwerp waarin vier basiskleuren zijn weergegeven.

Menselijke ogen nemen natuurlijk licht binnen het elektromagnetisch spectrum dat ligt tussen 380 en 780 nanometer als kleur waar. De belangrijkste eigenschappen van kleur, als menging van lichtkleuren en pigmentkleuren, kleurtemperatuur, het aantal beschikbare kleuren, ordening van kleuren en het fenomeen van kleurcontrasten zijn behandeld. Daarna volgen de specifieke verhalen over de gekozen kleuren en over de kunstwerken. Een publicatie voor kleurendeskundigen.

ISBN 978-3-89422-220-8, “Labyrinth der Farben”, Andrea Löschnig, Museum Pfalzgalerie Kaiserslautern, 2019, 96 pagina’s.

Museum Pfalzgalerie Kaiserslautern, Museumsplatz 1, D-67657 Kaiserslautern, www.mpk.de.


Gerelateerde artikelen