Kunstenaar haalt inspiratie uit fenomeen optische illusie

22 januari 2017

Ondanks dat de tekst en de afbeeldingen in het compacte boekje “Visual Illusions” volledig dateren uit 1922 heeft de inhoud ervan een actueel en interessant karakter. “Zien is optisch bedrog” is de openingszin van de introductie van dit leerzame en unieke boekje over het ontstaan, omgaan en begrijpen van de fenomenen visuele en optische illusie. Illusies en visueel bedrog zijn al eeuwen bekend en toepassingen ervan zijn tot op de dag van vandaag zichtbaar.

Kunstenaar haalt inspiratie uit fenomeen optische illusie

Visual Illusions

Volgens de auteur van dit boekje is het de wetenschapper en natuurkundige Johann Joseph Oppel (1815-1894) die in 1863 in een artikel een experiment met een geometrische optische illusie beschreef. Daarna volgden er een veelheid aan artikelen met resultaten van experimenten en ontdekkingen uit het veld van de visuele waarneming en optische verschijnselen en kwam er veel wetenschappelijke aandacht en belangstelling naar voren. In de inleiding beschrijft de auteur activiteiten van meerdere collega wetenschappers en daarna vindt de lezer informatie over ons oog, waarneming en een waardevol overzicht van de belangrijkste visuele illusies.

Kunstenaar haalt inspiratie uit fenomeen optische illusie - 2 Kunstenaar haalt inspiratie uit fenomeen optische illusie - 3
Het verschijnsel optische illusie maakt postzegels extra aantrekkelijk voor postzegelverzamelaars.

ISBN 978-1-2367-3011-4, “Visual Illusions”, Matthew Luckiesh, General Books, 2012, 63 pagina’s.


Gerelateerde artikelen