Kunsttijdschriften brengen kunstenaar in de huiskamer (1)

18 maart 2020

Uit de reeks onlangs voordelig verkregen tijdschriften met artikelen over kunst, historie en illusies selecteerden wij voor de lezers acht mooie uitgaven. Ook deze tijdschriften kochten wij bij de Franse uitgever Éditions Faton (www.faton.fr) tegen aantrekkelijke voorwaarden. We hebben er wel lang op moeten wachten door stakingen in de transportsector en openbaar vervoer, waardoor we telkens een e-mail ontvingen met excuses dat de verzending op zich liet wachten.

Kunsttijdschriften brengen kunstenaar in de huiskamer (1)

Tijdschrift Le Petít Léonard met kunst van Dalí en Magritte

Het afwachten was echter zeer de moeite waard. Uit ons rijke aanbod kozen wij voor deze presentatie de uitgaven over Magritte, Dalí, Da Vinci en optische illusies. De titelpagina geeft het al aan: Le Petít Léonard 67 heeft aandacht voor de fascinerende surrealistische kunst van Magritte, met onder andere de hevig brandende tuba. Er is bovendien een verhaal over de bekende pijp van Magritte.

Kunsttijdschriften brengen kunstenaar in de huiskamer (1) - 2 Kunsttijdschriften brengen kunstenaar in de huiskamer (1) - 3 Kunsttijdschriften brengen kunstenaar in de huiskamer (1) - 4

Voorts is er aandacht voor de cultuur en kleding in Japan. Het tijdschrift eindigt met een stripverhaal uit het rijke Japanse dagelijks leven. In het tijdschrift Le Petít Léonard 174 presenteert de redactie in een groot artikel over de beroemde kunstschilder en de inspirator van het surrealisme Salvador Dalí afbeeldingen uit zijn geweldige oeuvre. Voor ons was verrassend om kennis te maken met een getekend portret van Sigmund Freud, dat Dalí tekende in 1938.

Ook bevat dit tijdschrift een geweldige benadering van het verschijnsel van trompe-l’oeil en van vormen van optische illusies, zoals de meervoudige figuren en een beroemde plafondschildering van de kunstenaar Andrea Mantegna uit 1465. De jonge lezers krijgen tevens een beeld van de anamofose en het optisch bedrog op unieke werken van William Hogarth en Felice Varini. (Wordt vervolgd).