Hoogtemetingen realiseren met de ouderwetse methode (1)

16 maart 2020

De zeer omvangrijke serie informatieve handboekjes voor een bijna onuitputtelijke reeks aan buitenactiviteiten, van de Duitse uitgeverij Conrad Stein Verlag, bevat het praktisch gerichte boekje “Duimsprong en Jacobsstaf”, een creatieve schat aan voorstellen voor experimenten en opdrachten op het gebied van het meten van hoogten en afstanden.

Hoogtemetingen realiseren met de ouderwetse methode (1)

Daumensprung und Jakobsstab

Voor onze boekencollecties kochten wij zowel de eerste als de tweede druk van dit direct te gebruiken instructie- en leerboekje voor het op een ouderwetse wijze meten van horizontale en verticale afstanden met voor de duim een centrale rol. Lezers zullen verbaasd zijn hoeveel er kan worden gemeten zonder het gebruik van moeilijke of kostbare instrumenten of meetsystemen.

Het is namelijk mogelijk met de duim afstanden te bepalen door op een bepaalde manier met een gestrekte arm en een opgestoken duim een positie te bepalen, om daarna een zogenoemde duimsprong te maken. Het resultaat zal na uitvoering van deze truc verbluffend zijn. Deze methode van meten en andere soortgelijke vormen worden ook wel kijkmeetkunde genoemd.

In de scouting zijn metingen met de duim en vergelijkende eenvoudige metingen onderdelen van het leven als padvinder. Maar ook onderzoekende jongeren en volwassenen zijn vaak op zoek naar uitdagende activiteiten, die tevens heel leerzaam zijn en met meerderen kunnen worden uitgevoerd. Voor het stimuleren ervan zijn meerdere voorlichtende brochures en boekjes beschikbaar.

Hoogtemetingen realiseren met de ouderwetse methode (1) - 2 Hoogtemetingen realiseren met de ouderwetse methode (1) - 3 Hoogtemetingen realiseren met de ouderwetse methode (1) - 4
Voorbeelden van het gebruik van de jacobsstaf.

Het outdoor handboekje “Duimensprong en Jacobsstaf” vertelt precies de onderdelen voor een succesvolle buitenactiviteit. Het succes is pas optimaal gegarandeerd na het alleen, als groep of klassikaal doornemen van de inhoud en door enige oefening vooraf.

Voor ons is de inhoud en de strekking ervan een goede aanleiding om ook te kijken naar postzegels in onze collecties waarop afbeeldingen ons informeren over historische hoogte- en lengtemetingen in de buitenlucht op water en land. Waarschijnlijk is één van de oudste meetinstrumenten voor het bepalen van plaats en afstand de jacobsstaf. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-86686-106-0
“Daumensprung und Jakobsstab”, Wolfgang Regal, Conrad Stein Verlag, deel 106, 2e oplage, 80 pagina’s.