Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (12c)

20 februari 2020

Voor beginnende, voor gevorderde en voor professionele verzamelaars is het voorgestelde Duitstalige boek een uiterst nuttige en aanbevolen informatiebron en leidraad om richting en inhoud te geven aan alle vormen van de opbouw van postzegelcollecties waarin onze ogen een hoofdrol heeft. Daarbij mogen overigens specifieke zegels met ogen van dieren niet ontbreken.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (12c)

Het oog als motief op postzegels

Aan de hand van enige afdrukken van zegels uit onze collectie kan de lezer zich een beeld vormen over kleur, pracht en leerzaamheid van dit thema. De auteur van “Het oog als motief” maakte dankbaar gebruik van de grote postzegelverzameling van oogarts Ladislav Berar en schreef fascinerende teksten over historie, ontwikkeling en bijzonderheden uit de wereld van de oogheelkunde. Dat alles is rijk geïllustreerd met unieke postzegels.

De beschrijvingen over deze omvangrijke collectie aan postzegels start met een zeer bescheiden inleiding over de anatomie en fysiologie van het oog, om daarna te vervolgen met een uitgebreide verhandeling over de geschiedenis van de oogheelkunde en over de verspreiding van kennis en ervaring tussen oogheelkundigen. In het derde hoofdstuk zijn de verschillende regelmatig voorkomende oogziekten en de behandelingen daarvan in beeld gebracht via postzegels en in teksten beschreven.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (12c) - 2 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (12c) - 3 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (12c) - 4

Het vierde hoofdstuk gaat in op blindheid en de wereldwijde aandacht voor blinden en slechtzienden en het inspirerende boek sluit af met informatie over het informatieve gebruik van het oog als symbool. Gegevens van alle afgedrukte postzegels zijn achterin het boek opgenomen en zijn voorzien van een catalogusnummer volgens de Michel-notering. Ook geeft deze publicatie een overzicht van aanvullende en geraadpleegde literatuur en magazines.

ISBN 3-524-69041-6, “Das Auge als Motiv: Ladislav Berar”, Rudolf Zewell, Umschau Verlag, 1987, 172 pagina’s.