Kunstwerken Sean Scully zijn poëtisch en emotioneel

26 juli 2019

“Mijn werken vertellen over relaties. Hoe lichamen samenkomen, hoe ze elkaar aanraken of uit elkaar gaan. Hoe zij samenleven, in harmonie of disharmonie”, geeft Sean Scully aan bij de voorbereiding voor zijn expositie tot en met 8 september 2019 in het LWL - Museum voor Kunst en Cultuur in Münster met de titel “Sean Scully Vita Duplex”. Het museum toont de kunstenaar in zijn dubbelrol als kunstschilder en als auteur. Te zien zijn werken in vele vormen: schilderijen in acryl en olieverf op doek, pastel, aquarel, tekeningen, drukgrafiek en schetsboeken alsmede een aantal van zijn foto’s.

Kunstwerken Sean Scully zijn poëtisch en emotioneel

Sean Scully. Vita Duplex

Het museum toont 98 werken in 6 ruimten. Daarnaast vinden bezoekers in grotere binnen- en buitenruimten van het museum drie grote sculpturen van Scully, die voor het eerst te zien zijn in Duitsland. De inhoud van de expositie is ontstaan in coöperatie met het museum Staatlichen Kunsthalle Karlsruh. Ook de bijbehorende catalogus, tevens kunstboek, is een samenwerkingsproject van beide musea. Voor scholieren, pedagogen, docenten en andere geïnteresseerden heeft het museum een speciaal educatief kunstprogramma ontwikkeld met voordrachten, lezingen en workshops.

Kunstenaar Sean Scully, 1945 in Dublin geboren en in Londen opgegroeid, maakt zijn voornamelijk abstracte kunstwerken op verschillende internationale locaties. In zijn voorstellingen verwerkt hij volgens zijn inleiding tijdens de persconferentie van 3 mei 2019 onderwerpen als strijd tussen licht en donker en tussen vrolijkheid en droefheid. Zijn werk “Vita Duplex” (Dubbelleven) is de naamgever voor de groots opgezette expositie. Bovendien is het een kunstzinnige reactie op Scullys dubbele creativiteit als schilder en auteur. In zijn werk experimenteert hij met verschoven vlakken, waardoor er een driedimensionale kunst ontstaat en door het uitlichten van zijn werken ook bijzondere schaduwen van rechte lijnen en rechte vlakken tonen.

Kunstwerken Sean Scully zijn poëtisch en emotioneel - 2 Kunstwerken Sean Scully zijn poëtisch en emotioneel - 3
The Bather, Sean Scully, 1983, olieverf op doek, 243,8 x 304,8 cm, privécollectie, © Sean Scully en Landline Bend, Sean Scully, 2016, olieverf op doek, 215,9 x 190,5 cm, privécollectie, © Sean Scully.

Hij toont met zijn keuze en combinatie van kleuren op de verschillende vlakken spanningen tussen beeldelementen als gevoel, structuur en tegenstellingen bij toeschouwers. Binnen zijn oeuvre realiseert Scully schilderwerken in een monumentale grootte. Opvallend is het ge-bruik van donkere kleuren voor het vullen van vlakken met horizontale en verticale vlakken en voor zijn geometrische vlakverdelingen en het gebruik van grote en brede kwasten bij het opbrengen van de verven. Bij de expositie is een gidsje beschikbaar met toelichtingen op de getoonde kunstwerken. De tweetalige catalogus (D/E) is een juweel voor kunstliefhebbers en voor studerenden aan Kunstacademies. Met een veelheid aan essays over de boeiende ontwikkelingen in het werk en leven van Scully is een kunstdocument ontstaan.

ISBN 978-3-7757-4378-5, “Sean Scully. Vita Duplex”, Kirsten Claudia Voigt en Tanja Pirsig-Marshall, Hatja Cantz Verlag, 2018, 240 pagina’s.

LWL - Museum voor Kunst en Cultuur, Domplatz 10, D-48143 Münster, www.lwl-museum-kunst-kultur.de.


Gerelateerde artikelen