De avontuurlijke wegen van intellectuele eigendommen (3)

25 juli 2019

Dankzij de kunst van 3D-beelden in een lenticulaire uitvoering worden historische personen als de universeel geleerde Georg Krünitz en spionne Elsbeth Schragmüller “levensecht” in 3D afgebeeld. In de expositie zijn ruim 300 objecten in allerlei uitvoeringen en materialen verwerkt. Het geheel aan expositiestukken bestrijkt een periode van 4000 jaar, vanaf een schoepenrad, gereedschappen van spionnen, de geheimcodemachine Enigma tot en met een voorbeeld van de elektronische enkelband.

De avontuurlijke wegen van intellectuele eigendommen (3)

Alles nur geklaut?

Technische stukken worden in harmonie afgewisseld met kunst en kunstwerken die in relatie staan tot de hoofdonderwerpen. Om een bezoek voor jongeren een extra dimensie te geven zijn er geheime kamers (escaperooms) aanwezig waar avonturen worden beleefd. Door het samen oplossen van vraagstukken worden deuren naar een volgende kamer geopend. De expositie bevat aanraakbare objecten, gesproken en snel lezende geschreven teksten, film- en videobeelden en media-apparatuur voor een gesproken rondleiding.

Op speciale dagen is het mogelijk om zelf objecten te produceren met een 3D-drukker. Binnen de opstellingen herkennen we de volgende indelingen van onderwerpen rondom het begrip “Kennis” aangevuld met: van Goden en Mensen, van Geleerden en Experts, van Profijt en Moraal, van Patenten en Plagiaten, van Geheimen en Spionnen.

De avontuurlijke wegen van intellectuele eigendommen (3) - 2

Een geweldige hoeveelheid interessante en spannende onderwerpen, die een fascinerende blik werpen op de andere wereld van het digitaal communiceren waarin de reuzen Amazon, Google en Facebook op eenvoudige en handige wijze beschikken over de gegevens uit uw privé-omgeving. De expositie laat u nadenken over digitale communicatie en het omgaan met kennis. De catalogus geeft u extra informatie om uw keuze te ondersteunen en staat bovendien boordevol met gegevens en foto’s.

ISBN 978-3-8375-2112-2, “Alles nur geklaut?”, Esther Arbatzat en Olaf Schmidt-Rutsch, Klartext Verlag, 2019, 191 pagina’s.

LWL-Industriemuseum Zeche Zollern, Grubenweg 5, D-44388 Dortmund, www.lwl-industriemuseum.de.


Gerelateerde artikelen