Ludwig Galerie toont foto’s bekende Hollywood-sterren (1)

28 juli 2019

Met de grote fototentoonstelling “Hollywood Icons” toont de Ludwig Galerie in Slot Oberhausen tot en met 15 september 2019 foto’s uit de fotocollectie van John Kobal (1940-1991). De gouden tijden uit Hollywood herleven door de portretfoto’s en foto’s van filmscènes van beroemd geworden filmsterren als Humphrey Bogart, Charlie Chaplin, Greta Garbo, Cary Grant en Sophia Loren en vele andere beroemdheden vanaf de start van de filmindustrie in de 1920-er jaren tot ver in de 20e eeuw.

Ludwig Galerie toont foto’s bekende Hollywood-sterren (1)

Hollywood Icons

Al direct na de start van de filmindustrie in en om Los Angeles stroomden vele acteurs, actrices en gelukzoekers toe voor roem, rijkdom, werk of een rolletje in één van de vele films. Greta Garbo stamt uit Zweden, Marlene Dietrich uit Duitsland, Hedy Lamarr uit Oostenrijk, Cary Grant en Charley Chaplin uit Engeland, maar in het verre Amerikaanse Hollywood wilden zij roem vergaren.

Hollywood Icons presenteert ook de in die begintijd nog onbekende werkwijze van de portret- en reportagefotografen, die toen ongezien achter de schermen werkten of zelfs ook op de set aanwezig waren om met hun glamoureuze foto’s al snel zorgden voor bekendheid van beginnende acteurs, figuranten en filmsterren. De beelden van filmsterren en filmsets zijn het werk van fotocamera-kunstenaars, die op een briljante wijze bijdroegen aan de bekende Hollywood-stijl.

Ludwig Galerie toont foto’s bekende Hollywood-sterren (1) - 2

Maar ook regisseurs, technici en filmers droegen bij aan het succes van een gigantische filmindustrie, die zich ontwikkelde als het wereldberoemde Hollywood. John Kobal heeft intensief gewerkt aan het opbouwen van een geweldige collectie aan historisch materiaal in de vorm van foto’s, affiches, film- en fotoboeken, aantekeningen en een interessante hoeveelheid eigen boeken en documenten. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-932236-41-9, “Hollywood Icons”, Jennifer Liβ en Christine Vogt, Ludwig Galerie Schloss Oberhausen, 2019, 16 pagina’s.

Ludwig Galerie Schloss Oberhausen, Konrad-Adenauer-Allee 46, D-46049 Oberhausen, www.ludwiggalerie.de.


Gerelateerde artikelen