Ludwig Galerie toont foto’s bekende Hollywood-sterren (2)

29 juli 2019

Nagenoeg al het materiaal in de expositie stamt uit de collectie van John Kobal, die ondergebracht is in de John Kobal Foundation. Meer dan 200 veelal unieke foto’s laten de tijden van toen herleven en bezoekers kennismaken met sterren als Judy Garland, James Dean, Fred Astaire en Jane Russell. De foto’s zijn voornamelijk in zwart/wit uitgevoerd, maar de collectie bevat tevens kleurrijke opnamen uit de filmindustrie. De foto’s zijn grotendeels gerangschikt naar de makers ervan.

Ludwig Galerie toont foto’s bekende Hollywood-sterren (2)

Hollywood Icons

Zo komen we namen tegen van Clarence Sinclair Bull, Elmer Fryer, John Engstead, George Edward Hurrell, Ernest Bachrach en Robert Coburn. John Kobal, in 1940 in Linz (Oostenrijk) geboren als Ivan Kobaly, emigreerde met de familie in 1950 naar Canada en noemde zich John Kobal. Al op jonge leeftijd werd hij een frequent filmbezoeker en als teenager is hij filmmaterialen gaan verzamelen. Snel was er een voorliefde voor materiaal uit en in relatie met Hollywood.

Na afronding van zijn schoolopleiding vestigt hij zich na een tussenstop in New York voor de rest van zijn leven in de thuisstad Londen. Als acteur toert hij vier jaar lang door de Engelse provincies en speelt ’s-avonds in theaterstukken. In de middaguren struint hij overal antiek- en curiosamarkten af op zoek naar filmherinneringen en -boeken.

Ludwig Galerie toont foto’s bekende Hollywood-sterren (2) - 2

Vanaf 1964 werkt hij voor de BBC in het onderwerp Film en wordt correspondent voor Amerikaanse nieuwsmedia. Hij reist regelmatig naar de VS en bezoek studio’s in Los Angeles en verzamelt steeds meer filmrelikwieën en bouwt aan een archief. Al snel wordt zijn deskundigheid en verzameling door uitgevers, fotografen en filmregisseurs ontdekt. De Kobal Collectie is een feit. Een mooie foto-expositie!

ISBN 978-3-932236-41-9, “Hollywood Icons”, Jennifer Liβ en Christine Vogt, Ludwig Galerie Schloss Oberhausen, 2019, 16 pagina’s.

Ludwig Galerie Schloss Oberhausen, Konrad-Adenauer-Allee 46, D-46049 Oberhausen, www.ludwiggalerie.de.


Gerelateerde artikelen