Leer- en opdrachtenboekje voor de actieve Escher fans

13 juli 2018

Bij de kunstexpositie “Escher op reis”, tot en met 28 oktober 2018, in het moderne gebouw van het Fries Museum in de culturele hoofdstad van Europa 2018 is ruim gezorgd voor nieuwsgierige jongeren en groepen van jongeren verbonden aan alle soorten scholen en verenigingen. Naast de speciale rondleidingen langs kunstwerken van Maurits Cornelis Escher is er een leuke brochure beschikbaar, waarmee jonge bezoekers de expositie bezoeken, beleven en er veel leren.

Leer- en opdrachtenboekje voor de actieve Escher fans

Fries Museum

De expositie is verdeeld over zeven in elkaar overlopende zalen en bevat tevens een nagebouwde werkkamer van Maurits Escher. Met “persoonlijke” teksten van Escher krijgen de bezoekers een inleiding over het specifieke thema in de betreffende zaal, een aantal afbeeldingen van zijn werken en vooral opdrachten om ter plaatse uit te voeren. Door vooraf te vragen naar dit leerzame “reisboekje” kunnen ook ouders en grootouders extra plezier beleven aan het bezoeken van de expositie. De eerste vraag gaat al meteen over het zelfportret van Escher.

De tweede gaat over zijn jeugd en het maken van een linoleumsnede. In zaal drie vertelt hij over zijn voorkeur om kunstenaar te worden en maken bezoekers kennis met vlakverdelingen en symmetrie. Zaal vier laat zien hoe Escher genoot van het Italiaanse landschap en de vergezichten op dorpen. In 1924 trouwde hij Jetta.

Leer- en opdrachtenboekje voor de actieve Escher fans - 2 Leer- en opdrachtenboekje voor de actieve Escher fans - 3 Leer- en opdrachtenboekje voor de actieve Escher fans - 4
Symmetrische vlakverdeling op een postzegel. In het Alhambra in Grenada deed Escher inspiratie op.

Bij zaal vijf is de Escherstudio ingericht waar je een selfie kan maken met een weerspiegelende bol. Het digitale plaatje wordt verstuurd naar het opgegeven emailadres. In zaal 5 genieten bezoekers van fascinerende landschappen en dorpsgezichten. Zaal zes laat tekeningen en prenten zien, die Escher in Rome tekende. In zaal zeven hangen zijn meest beroemde werken, waaronder het begoochelde beeldspel van de “Metamorphose II”. Een werk voor vlakvullingen. Ook zijn spel met trappen in onmogelijke constructies en perspectief is intrigerend.

Fries Museum, Wilhelminaplein 92, NL-8911 BS Leeuwarden, www.friesmuseum.nl.


Gerelateerde artikelen