LEGO bouwstenen brengen lasertoepassingen dichterbij

1 mei 2019

Binnen het middelbaar en hoger onderwijs, en zelfs binnen de specifieke bedrijfs- en universitaire opleidingen, is telkens grote behoefte aan modern en innovatief leer-, demonstratie- en instructiemateriaal voor studie- en vakgebieden Optica en Fotonica en bijbehorende kennisverrijkingen over optische instrumenten en optische meettechnieken.

LEGO bouwstenen brengen lasertoepassingen dichterbij

Interferometer zum Selberbauen

Dankzij een rijke ondersteuning van het Duitse Ministerie voor Vorming en Wetenschap (BMBF) heeft een team van medewerkers en studenten aan de Universiteit Osnabrück bouwdozen en instructies ontwikkeld voor het werken en experimenteren met technieken en systemen waarbij een laser wordt toegepast. In het eerste bouw- en instructieboek uit een serie van drie handleidingen bespreken de samenstellers stap voor stap het ontstaan, ontwerpen, bouwen, begrijpen en het werken met een Michelson-interferometer.

LEGO bouwstenen brengen lasertoepassingen dichterbij - 2 LEGO bouwstenen brengen lasertoepassingen dichterbij - 3

De benodigde software voor experimenteren en het uitvoeren van metingen is vrij beschikbaar via het open source principe. Optica en fotonica is nu bereikbaar voor iedereen, die voor studie, wetenschap en onderzoek of werk moet beschikken over betaalbare educatieve apparatuur.

ISBN 978-3-946496-09-0, “Interferometer zum Selberbauen”, Stefan Klompmaker, Felix Lager, Björn Bourdon en Mirco Imlau, Bombini Verlag, 2019, 137 pagina’s.


Gerelateerde artikelen