Leven en werk van Röntgen vertelt door Anna en Phillip

12 september 2022

De kinderen Anna en Phillip interesseren zich voor het verschijnsel van röntgenstralen, voor de ontdekker van deze krachtige straling prof. Wilhelm Conrad Röntgen en vertellen alles over de oorspronkelijk genoemde X-stralen van a tot en met z. Zij bezochten daarvoor het Duitse Röntgen-Museum in Remscheid en “spraken” met de beroemde wetenschapper.

Leven en werk van Röntgen vertelt door Anna en Phillip

Anna, Phillip und das Leben des Herrn Röntgen

Op hun “verzoek” vertelt hij zijn levensverhaal, over zijn studie en zijn werkzaamheden en natuurlijk alles over zijn ontdekking van de wonderlijke en fascinerende werking van X-straling. W.C. Röntgen is op 27 maart 1845 geboren in Lennep (heden een deel van de stad Remscheid). Zijn vader Friedrich Conrad was een lakenfabrikant en textielhandelaar.

Zijn moeder Charlotte Constanze is geboren in Amsterdam. De familie van Charlotte stamt echter ook uit het Bergische Land. Zijn geboortehuis is geheel gerenoveerd en kan bezocht worden. Toen Wilhelm drie jaar was vertrok het gezin naar Apeldoorn en ging hij naar school. Zijn schooltijd verliep niet geheel naar wens.

Via een vriend van zijn vader kreeg hij een advies om zich in Zürich in te schrijven als student Werktuigbouw. Zo begon op 14 november 1865 zijn universitaire studie. Hij hield van de natuur en de bergen van Zwitserland. In Zürich ontmoette hij Anna Bertha en zij trouwden in 1872. Na de studie koos hij fysica als werkrichting. In 1895 werd de X-straling (later röntgenstraling genoemd) ontdekt. Het boekje bevat het complete verhaal!

Leven en werk van Röntgen vertelt door Anna en Phillip - 2 Leven en werk van Röntgen vertelt door Anna en Phillip - 3 Leven en werk van Röntgen vertelt door Anna en Phillip - 4

ISBN 978-3-9404-9110-7, “Anna, Phillip und das Leben des Herrn Röntgen”, Uwe Busch, RGA Buchverlag, 2009, 34 pagina’s.

Deutsches Röntgen-Museum, Schwelmer Str. 41, D-42897 Remscheid, www.roentgen-museum.de.


Gerelateerde artikelen