Licht en materie

18 juli 2017

Dat zonlicht onze huid kan opwarmen en laten bruinen weten we. Maar licht en materie zijn nog tot meer prestaties in staat. Licht kan namelijk niet alleen verwarmen, maar kan ook koelen. Gebundeld licht kan zelfs gaten in materialen branden en de bewegingen van atomen beïnvloeden. Licht is al in meerdere toepassingen in computers en in de geneeskunde bekend. Op een populaire en begrijpelijke wijze wordt dit fenomeen beschreven en in beeld gebracht in een nieuw boekje.

Licht en materie

Licht und Materie

Auteur Oliver Morsch neemt de lezer mee op een reis door de materie en beschrijft vanuit een natuurkundige benadering het verschijnsel licht. De geschiedenis start zelfs ruim voor onze jaartelling. In die periode dacht men na over het ontstaan van de wereld en de mens. Men begon al snel de natuur te onderzoeken en feiten te combineren. Aan de hand van natuurkundige hoogtepunten behandelt de auteur het ontstaan van de belangstelling voor het vak fysica.

Een uiterst belangrijke bijdrage aan het geheel is zeker op naam te schrijven van Albert Einstein. Dit jaar wordt op een feestelijke wijze herdacht dat deze Nobelprijswinnaar 125 jaar geleden geboren werd in de Duitse stad Ulm. Het geheim van het licht wordt geheel ontrafeld in het boek. Zelfs het oude meningsverschil tussen Huygens en Newton wordt verklaard. De ontdekking van de deeltjes in de lichttheorie gaf wetenschappers nog meer informatie over de inhoud en de eigenschappen van licht.

Dankzij de ontdekking van de Laser door Charles Townes werden vele nieuwe toepassingen ontwikkeld. Uitgebreid gaat de auteur in op de vele toepassingen voor het gestuurde licht. Het interessante leesboek met vele wetenswaardigheden over het licht sluit af met een kijkje in de toekomst. De verdere ontwikkelingen van de nanotechnologie en het gebruik van atomenchips in computers zullen zeker de nieuwste toepassingen worden voor het fenomeen licht. Een verzameling internetadressen, een trefwoordenregister en een verklarende woordenlijst sluiten dit ontspannen en goed leesbare boek af.

ISBN 3 527 30627 7, “Licht und Materie”, Oliver Morsch, Wiley-VCH Verlag, 2003, 268 pagina’s.


Gerelateerde artikelen