Een andere kijk op visuele waarneming

18 juli 2017

Vanuit zijn Gestaltpsychologische vakkennis en de verzamelde resultaten uit onderzoeken naar de vele manieren van de visuele waarneming, is door auteur Axel Seyler een alleraardigst leer- en leesboek samengesteld. Het informatieve boek “Wahrnehmen und Falschnehmen” geeft op een aantrekkelijke wijze een beeld van de vele manieren van kijken naar scènes, objecten, illustraties en installaties.

Een andere kijk op visuele waarneming

Wahrnehmen und Falschnehmen

De hoofdstukken zijn ingedeeld met onderdelen uit de ‘Gestalttheorie’. Architectuur en vormgeving worden voor een deel bepaald door smaak en stijl. De omgeving en de waarnemer bepalen uiteindelijk het resultaat van het ontwerp. In de eerste hoofdstukken geeft de auteur informatie over de praktijk van het vormgeven en de plaats ervan in de Gestaltpsychologie. Door ervaring weten we inmiddels dat het menselijk oog orde wil scheppen in schijnbare chaotische taferelen.

Dit onderwerp bespreekt de auteur in samenhang met de verschijnselen van voorgrond-achtergrond en het gevoel van een omslotenheid van een object. Hij vervolgt met de gedeelten “Kogel en Ellips”, “De cilinder”, “Piramide en Kegel” en “Symmetrie”. Telkens legt hij een relatie met de architectuur van bekende bouwwerken en het gebruik van basisvormen. Het boek sluit af met de onderwerpen Vlakverdeling, Diepte en Perspectief. Ook nu weer wordt telkens de relatie weergegeven tot ontwerp, inrichting en kunst. Een interessant leerboek voor gebruik in opleidingen Kunstgeschiedenis, Architectuur en Gestaltpsychologie.

ISBN 3 87038 354 2, “Wahrnehmen und Falschnehmen”, Axel Seyler, Anabas-Verlag, 2003, 248 pagina’s.


Gerelateerde artikelen