Het licht als fenomeen

16 juli 2017

In het leesboek “Empire of Light” vertelt auteur Sidney Perkowitz het verhaal over het veelzijdige verschijnsel licht. In zijn verhaal heeft hij het over de fysische achtergronden van het licht en hoe wij daarover leerden in onze schooltijd. Over de betekenis van licht voor de astronomie en voor onze technische ontwikkelingen en moderne levenswijze. Ook de significante betekenis van het licht voor onze artistieke en creatieve prestaties zijn in verhaalvorm in het boek weergegeven.

Het licht als fenomeen

Empire of Light

De auteur schreef het verhaal uit zijn voorliefde voor de visuele kunst en heeft er jaren aan gewerkt. Het schilderij “Empire of Light” heeft hem zeker geïnspireerd in het geven van de titel aan zijn boek. Dit schilderij heeft iets mistieks. De heldere uitstraling van de kunstverlichting onder een heldere en door de zon verlichte hemel. De auteur heeft er een gezellig leesboek van gemaakt en gaf het zeer boeiende onderwerp een globale indeling mee.

Met de gedeelten “De geboorte van het licht”, “Het zien van licht”, “Het moderne licht”, “Het gespiegelde licht” en “Het praktisch gebruik van licht” geeft de auteur de breedst mogelijke benadering van het fenomeen licht. Alle resultaten, feiten en wetenswaardigheden in relatie tot de bekende onderzoekers, wetenschappers en kunstenaars, die met licht hebben gewerkt, staan vermeld in de verhalen.

Het licht als fenomeen - 2 Het licht als fenomeen - 3

In de kleurrijke katern geeft de auteur voorbeelden van kunstwerken van onder andere Edward Hopper, Edgar Degas, Vincent van Gogh en Maurits C. Escher. Het sterk aanbevolen boek voor geïnteresseerden in licht en haar wonderlijke achtergronden, eindigt met een schat aan gegevens over literatuur, tijdschriften en publicaties in relatie tot de onderwerpen. Ook bevat het boek een register met trefwoorden en namen van wetenschappers, onderzoekers en kunstenaars.

ISBN 0 309 06556 9, “Empire of Light”, Sidney Perkowitz, Joseph Henry Press, 1996, 229 pagina’s.


Gerelateerde artikelen