Vertrouw op de eigen waarneming van kunst

16 juli 2017

Het kunstboek en tevens kunstleerboek “Den eigenen Augen trauen” van Hanna Gagel geeft op een goed verzorgde wijze de resultaten van een jarenlange studie naar de achtergronden van de waarnemingen in de kunst door vrouwelijke kunstenaars. Op de vraag: “Is er een significant verschil tussen de kunstwaarnemingen van vrouwelijke en mannelijke kunstenaars?”, wordt in dit prachtige kunstboek antwoord gegeven. Bij de beschouwingen gaat de auteur uit van een gelijkwaardige waarneming.

Vertrouw op de eigen waarneming van kunst

Den eigenen Augen trauen

Toch kijkt zij zeer scherp naar mogelijke verschillen in de gerealiseerde kunstwerken. Zou de waarneming van de man of de vrouw wel degelijk van het gelijke gezichtspunt uit gaan? De auteur onderzocht vele zelfportretten van kunstenaressen en kwam tot een verrassende ontdekking. In vijf hoofdstukken bespreekt de auteur haar feiten en bevindingen uit onderzoekingen en beschouwingen. Allereerst bekijkt zij met een kritisch oog zelfportretten van schilders en schilderessen.

Door haar studie in de kunstgeschiedenis wordt elk besproken kunstwerk tot in de details geannaliseerd. Daarna bekijkt zij de afgebeelde vrouw in het kunstwerk en als inspiratiebron voor het realiseren van schilderijen, foto'’ en video-opnamen. In het derde hoofdstuk kijkt de auteur naar de man in het kunstwerk, waarbij ook het aspect van de fotografie in de kunst is meegenomen. Zij besluit haar interessante beschouwingen met het bespreken van schilderijen waarin zowel de man als de vrouw zijn afgebeeld en met een beschouwing over het stilleven als kunstuiting.

Het geheel is voorzien van vele reproducties van de besproken kunstwerken. Voor kunstliefhebbers, medewerkers van musea en galerieën, het kunstonderwijs en bibliotheken is dit een zeer waardevol kunst- en studieboek.

ISBN 3 87038 278 3, “Den eigenen Augen trauen”, Hanna Gagel, Anabas Verlag, 1995, 264 pagina’s.


Gerelateerde artikelen