Ontwikkelingen in de visuele waarneming

14 juli 2017

De wetenschappelijke monografie en tevens studieboek voor het hoger- en universitair-onderwijs en meerdere specifieke beroepsopleidingen, “Attention in Vision”, kreeg van de auteur als ondertitel “Perception, Communication and Action” mee. Het nieuwe boek bevat de resultaten van meerdere studies, onderzoeken en ervaringen over de psychologie van de visuele waarneming.

Ontwikkelingen in de visuele waarneming

Attention in Vision

Als centraal thema koos de auteur het onderzoek van de interne besturing van oogbewegingen bij het waarnemen. In zijn inleiding benadert hij de mens als een machine om het probleem aan te pakken en bespreekt de vormen en karakteristieken van de menselijke gestuurde processen in de visuele perceptie. In zijn beschouwingen neemt hij ook de resultaten van andere studies mee.

De lezer maakt kennis met verschillende experimenten met visuele stimuli bij het aanschouwen van kleuren en vormen. Ook de locatie van een object of een scène speelt een rol in het kijkproces en de verwerking van de prikkels in onze hersenen. Het studieboek laat de onderzoekers en gebruikers van de onderwerpen in het boek bij hun wetenschappelijke benaderingen tevens kennismaken met de invloed van gelijktijdige en verstoorde oogbewegingen bij het proces van zien en waarnemen.

Het wetenschappelijke werk voor gebruik in universitaire studies en door wetenschappers en onderzoekers op het gebied van de visuele perceptie sluit af met een literatuurlijst, een namen- en een trefwoordenregister.

ISBN 1 84169 348 0, “Attention in Vision”, A.H.C. van der Heijden, Psychology Press, 2004, 378 pagina’s.