Objectdetectie en beeldherkenning

10 juli 2017

Het detecteren, verwerken en herkennen van tweedimensionale beelden is op een uitgebreide en deskundige wijze beschreven in het Engelstalige studieboek “2D Object Detection and Recognition”. Voor de auteur Yali Amit is het uitgangspunt voor het schrijven van dit boek zijn onderzoek naar het detecteren en herkennen van beelden van 2D objecten in grijstinten bij het gebruik van elektronische opname-apparatuur en elektronische opslag van gegevens.

Objectdetectie en beeldherkenning

2D Object Detection and Recognition

Door zijn specifieke aanpak beschrijft hij diverse problemen, die zich voordeden bij zijn wetenschappelijk onderzoek en zijn vertaling ervan in een praktische benadering. Hij geeft diverse referentiemodellen, computermodellen en methoden om het doel te bereiken. In zijn introductie tot het onderwerp beschrijft de auteur de meest bekende trends op het gebied van computer vision. Hij maakt gebruik van een sterk mathematische benadering voor het uitwerken en bewijzen van zijn bevindingen.

Een belangrijke start voor het herkennen van het totaalbeeld is de mate waarin het te herkennen beeld kan worden gesegmenteerd in telkens weer herkenbare en reproduceerbare partjes uit een referentiebestand.
Het menselijk oog is in het algemeen daartoe in staat. Zelfs ingesloten beelden zijn door de mens nog te herkennen. Het langs opto-elektronische weg herkennen van 2D- en 3D-objecten en karakters verloopt heel wat moeizamer.

Dankzij de vele beschikbare referentiebronnen en gegevens in databanken zijn statische patronen steeds effectiever te herkennen. Ook de wereldwijde ontwikkelingen van neurale netwerken dragen daaraan bij. Door de gedetailleerde beschrijvingen en uitwerkingen van praktijkvoorbeelden krijgt de lezer een uitstekend beeld van de mogelijkheden van beeldherkenning van objecten en karakters. In een separaat hoofdstuk geeft de auteur alle benodigde software-gegevens om zelf aan de slag te gaan. Een literatuurlijst en een register met trefwoorden sluit dit studieboek af.

ISBN 0 262 01194 8, “2D Object Detection and Recognition”, Yali Amit, The MIT Press, 2002, 306 pagina’s.