Onderzoek naar oogafwijkingen

8 juli 2017

De inhoud, de foto’s en de methode van behandeling van de onderwerpen in het compacte referentie- en studieboek “Neuro-ophthalmology” is bijzonder geschikt voor studenten in de oogheelkunde. Tevens kunnen optometristen en opticiens in opleiding veel voordeel verkrijgen bij het gebruik van dit goed verzorgde studieboek. De praktiserende auteurs geven op een voortreffelijke wijze een beeld van veel voorkomende ziekten, aandoeningen en afwijkingen van het oog als orgaan en van het kijkgedrag bij het zien en waarnemen.

Onderzoek naar oogafwijkingen

Neuro-ophthalmology

Veelal op detailniveau worden de afwijkingen behandeld aan de hand van een beschrijving van het geconstateerde en door voorstellen voor de aanpak van het probleem. Diverse kleurenfoto’s geven een versterkte uitleg van het probleem. De behandeling van het oog start met een overzicht van de beschikbare testmethoden en onderzoeken naar het functioneren van het visuele systeem.

Daarbij onderscheiden de auteurs onder andere het zien van kleuren, het onderzoek naar de mate van een kleurzienstoornis, het gebruik van de kijkkaarten volgens Snellen en Bailey-Lovie, het zien van contrasten via de kaart van Pelli-Robson en een onderzoek naar het reageren op en het zien van helderheden. De auteurs vervolgen met een behandeling van het visuele veld van de te onderzoeken persoon en laten de gebruikers van het studieboek aan de hand van vele foto’s kennismaken met de mogelijkheden van het gebruik van MRI-opnamen bij de diagnoses en de bestrijding van de aandoening.

In het studieboek worden voorts aandoeningen aan het netvlies, het zenuwstelsel in het oog, de gele vlek, het ontstaan van migraine, de pupil en in het synchrone samenspel van beide ogen. Een register met trefwoorden maakt het zoeken naar een specifiek onderwerp eenvoudiger. Het geheel is een interessante aanwinst voor meerdere onderdelen in oogheelkundige opleidingen.

ISBN 0 07 137595 3, “Neuro-ophthalmology”, Peter J. Savino en Helen Danesh-Meyer, McGraw Hill, 2003,
263 pagina’s.