Nikola Tesla als de uitvinder van elektrische toepassingen

9 juli 2017

De resultaten van zijn experimenten en de daardoor ontstane uitvindingen op het gebied van elektriciteit en de vele toepassingen hebben Nikola Tesla wereldberoemd gemaakt. Hij zorgde voor revolutionaire ontwikkelingen in elektrische voorzieningen en praktische toepassingen. Zijn werk zorgde voor een absolute impuls naar het opbouwen van het moderne leven dat wij nu kennen. Nikola Tesla (1856-1943) is niet alleen bekend geworden door zijn aanmelding van 112 patenten, maar ook door zijn extravagante levensstijl en zijn hang naar een excessieve zelfoverschatting.

Nikola Tesla als de uitvinder van elektrische toepassingen

Nikola Tesla: Der Erfinder des elektrischen Zeitalters

De grote uitvinder was een bijzondere man en over hem zijn al veel verhalen verschenen in tijdschriften, rapporten, verhandelingen en in biografieën. Wetenschapper, auteur en expert op het gebied van de historie van wetenschap en techniek W. Bernard Carlson schreef de uitgebreide en gedetailleerde biografie “Tesla : de uitvinder van elektrische toepassingen”. Alle gebeurtenissen en feiten uit het leven en werk van Nikola Tesla komen aan de orde en waar beschikbaar maakt de auteur gebruik van foto’s, tekeningen en compacte voetnoten om het geheel extra aantrekkelijk te maken voor de vele geïnteresseerden in het onschatbare arsenaal aan uitvindingen door Tesla.

Aan het schrijven van deze uitgebreide en zeer gedegen biografie over een bijzonder idealistisch en merkwaardig mens is een lange studie en onderzoek voorafgegaan. In een inleiding beschrijft de auteur de situatie van Tesla tijdens een zomeravond in New York in het jaar 1894. De journalist Arthur Brisbane was gedreven en had een lange ervaring in het schrijven van spannende journalistische ervaringen. Hij sprak met Tesla over de successen en vroeg hem over zijn visie voor de toekomst. Over dit thema kon Tesla altijd heel enthousiast praten. Achteraf kunnen we helaas constateren dat de jaren tot het jaar 1894 de meest succesvolle jaren voor Tesla waren op het gebied van inkomen en aanzien in de wereld van elektriciteit.

De auteur geeft in dezelfde inleiding nog een globaal beeld van de activiteiten en situaties in de jaren daarna en geeft tevens aan enige terughoudendheid te betrachten ten aanzien van een eventuele verering van Tesla als genie, weldoener en tovenaar. In de volgende periode van 10 jaar verder tot 1904 zette Tesla zijn stroom aan uitvindingen voort, ontwikkelde een hoogfrequent hoogspanningstransformator (nu bekend als de Teslaspoel), nieuwe gloeilampen, een combinatie van een stoommachine en generator en een reeks andere apparaten. Na deze actieve en productieve periode is het met Tesla steeds een beetje slechter gegaan. Uiteindelijk zal de lezer van deze prachtig mooie en interessante biografie de geschiedenis van Tesla ervaren als een continue strijd tussen idealen en illusies.

Na deze bijzonder toelichtende inleiding start het boek met een systematisch behandeling van alle wetenswaardigheden, feiten en gebeurtenissen in het leven en werk van Nikola Tesla, geboren in het jaar 1856 in het dorp Smiljan in het huidige Kroatië. De auteur verdeelde de informatie over 16 op elkaar aansluitende hoofdstukken op basis van herkenbare perioden in zijn leven en uitvindingen, successen en teleurstellingen, rijkdom en armoede en dromen en werkelijkheden. Tesla ontving meerdere onderscheidingen. Veel feiten zijn ontleend uit een in 1919 verschenen autobiografie, waarin Nikola Tesla over zijn emotionele en intellectuele ontwikkelingen publiceerde.

Nikola Tesla als de uitvinder van elektrische toepassingen - 2 Nikola Tesla als de uitvinder van elektrische toepassingen - 3 Nikola Tesla als de uitvinder van elektrische toepassingen - 4

In het eerste hoofdstuk van de nieuwe biografie geeft de auteur een beeld over zijn kinderjaren, die eindigden met de herstart van zijn universitaire studie aan de Technische Hogeschool te Graz. Al als kind repareerde hij defecte technische apparaten, bracht verbeteringen aan en fantaseerde over spectaculaire uitvindingen. De dood van zijn broer door de val van een paard bracht ongewenste veranderingen in de familiaire verhoudingen. Tesla werd getroffen door cholera en herstelde erg langzaam. Terwijl zijn vader plannen smeedde over de toekomst van Nikola kon hij goed herstellen en zijn studie in 1875 in Graz aanvangen.

Zijn eerste uitvindingen waren succesvol. De lezer krijgt ook informatie over achtergronden van zijn uitvindingen. Snel werden zijn briljante eigenschappen ontdekt door zakenmensen en Tesla kreeg succes op succes, maar rijk werd hij er niet door. Na vele teleurstellingen en oneerlijkheid van zijn zogenoemde zakenpartners eindigde zijn werk en verblijf in Europa door de aankomst in New York op 6 juni 1884. Het zijn vooral de citaten van Tesla zelf, die de inhoud van de nieuwe biografie zo aantrekkelijk maakt.

Met hoofdstuk titels als “De wisselstroom vindt zijn meester” en “De verkoop van de motor” brengt de auteur alles voor het voetlicht. Ondertussen worden de patenten van Tesla te koop aangeboden. Het geheel werd een merkwaardig gerommel tussen aasgieren en profiteurs. Opnieuw blijkt Tesla een excellente uitvinder en gelijktijdig een uiterst slechte zakenman te zijn. Overgebleven en nieuwe patenten brengt hij onder in een eigen firma. Binnen de ups en downs zijn er gelukkig ook lichtpuntjes voor Tesla te onderscheiden. De lezer maakt kennis met die bescheiden successen. Nikola Tesla is in alle eenzaamheid in 1943 gestorven.

ISBN 978-3-95972-007-6, “Nikola Tesla: Der Erfinder des elektrischen Zeitalters”, W. Bernard Carlson, FinanzBuch Verlag, 2017, 2e druk, 678 pagina’s.


Gerelateerde artikelen