LWL-Museum toont kunst die onze hersenen activeren (2)

17 september 2018

In zijn serie werken onder de benaming “permutaties”, waartoe ook het uitgekozen werk van de maand behoort, uit de 60-er jaren komen deze principes en combinaties goed tot hun recht. Met zijn werk behoort de kunstenaar tot de groep van de belangrijkste vertegenwoordigers van de stijl van konkrete kunst. Deze stijl berust op de grondbeginselen van wiskundig-geometrisch gevormde beelden, patronen en figuren, of zoals Vasarely dat formuleerde op “constanten”.

LWL-Museum toont kunst die onze hersenen activeren (2)

LWL-Museum für Kunst und Kultur in Münster

Door zijn werk met konkrete kunst werd hij echter niet zo bekend. Meer succes als kunstenaar kreeg hij met zijn zogenoemde optische kunst, ook wel op-art genoemd, die hij realiseerde vanaf het einde van de 50-er jaren en daarmee één van de wegbereiders en protagonisten van de op-art werd. De benaming op-art werd in de USA voor het eerst genoemd door Donald Judd. Het tijdschrift Time Magazine schreef op 23 oktober 1964 boven een artikel over optische kunst de kop ”Op Art: Pictures that attack the eye”.

Al in de 30-er jaren speelde Vasarely met dit magische beeldeffect in zijn Zebra-schilderijen. De zwart-wit streepjespatronen waren in die periode al karakteristiek voor de toen nieuwe stijl van kunst. De latere op-art schilderijen van Vasarely zijn nadere uitwerkingen van de Zebra-serie met extra lijnen en zwart-wit-contrasten.

LWL-Museum toont kunst die onze hersenen activeren (2) - 2 LWL-Museum toont kunst die onze hersenen activeren (2) - 3 LWL-Museum toont kunst die onze hersenen activeren (2) - 4
Afb. Het LWL-Museum in een vogelvlucht. Foto: LWL-Museum für Kunst und Kultur. Kunstwerk van de maand september 2018 is het werk “Zett-KZ” van Victor Vasarely uit 1966. Foto: LWL - Hanna Neander. Ook meerdere postzegelontwerpers kozen voor het gebruik van de fascinerende afbeeldingen op de kunstwerken van Victor Vasarely bij hun ontwerpen voor nieuwe frankeer geldige postzegels.

Het menselijk brein kan door de ontstane irritaties op het netvlies en ongecontroleerde bewegingen van onze ogen bij het visueel waarnemen, de beeldwisselingen nauwelijks bijhouden. Hierdoor ontstaan er weer nieuwe bewegingseffecten en optische suggesties met driedimensionale beeldbewegingen. In het museum is een tekstblad over dit kunstwerk van Victor Vasarely voor € 1 te koop in de museumwinkel.

LWL-Museum für Kunst und Kultur, Domplatz 10, D-48143 Münster, www.lwl-museum-kunst-kultur.de.