Magie van stereoscopische beelden in unieke publicatie (3)

3 februari 2022

Een apparaat genaamd de stereoscoop zorgde voor de sprong van picturaal beeld naar virtuele ruimte. Het activeert het binoculaire zicht, wat aantoont dat dieptewaarneming - ons gevoel van een ruimtelijke oriëntatie - het gevolg is van het feit dat de twee ogen enigszins verschillende beelden ontvangen. Samen vormden de stereoscoop en de fotografie (respectievelijk geïntroduceerd in 1838 en 1839) een representatiesysteem waarvan sommigen beweerden dat het de eerdere normen voor de realistische weergave van drie dimensies zou overtreffen en misschien zelfs de werkelijkheid zelf zou overtreffen.

Magie van stereoscopische beelden in unieke publicatie (3)

3D: Double Vision

Dit boek, een overzicht van meer dan 180 jaar innovatie en experimenten, roept de verwondering en opwinding op voor 3D-media met meer dan 200 illustraties van kunstwerken, foto's, popcultuur en met voorbeelden van heel veel historische tekeningen, apparatuur en werkmethoden. Elk boek bevat een anaglyfenbril en een stereokaartviewer, waardoor de lezer verbazingwekkende virtuele 3D-beelden kan oproepen vanuit de vele stereokaarten.

Van grote waarde voor liefhebbers van de 3D-beeldtechnieken en voor de historie van het ontstaan van de aandacht en het gebruik van 3D-beeldtechnieken om onze werkelijke wereld in zichtbare driedimensies vast te leggen, is het zeer uitgebreide historische overzicht van alle specifieke ontwikkelingen en stappen in de komst en de diversiteit aan 3D-technieken. Het geheel in de interessante 3D-tijdlijn is verdeeld in de groepen stereoparen, anaglyfen, polarisatie, lenticulair, holografie en de komst van de oculus rift headset.

Magie van stereoscopische beelden in unieke publicatie (3) - 2
Marilyn Monroe, 3D-foto Harold Lloyd; Illustratie uit 3D: Double Vision.

Zelfs is er aandacht voor het 3D-werk van Dalí, een ‘uitleg’ van het bestaan van een wereld in vierdimensies, wiskundige aspecten bij 3D-presentaties en 3D-comics. Het zeer mooie boek sluit af met een interessante beschouwing over 3D en aandacht voor Oliver Holmes, een trefwoordenregister, een uitgebreid literatuuroverzicht en een lijst met expositiestukken.

ISBN 978-3-7913-5668-6, “3D: Double Vision”, Britt Salvesen, Prestel Verlag, 2018, 208 pagina’s, twee 3D-kartonnenbrillen, € 55. Lezers van OF betalen een lager bedrag.