Magie van stereoscopische beelden in unieke publicatie (1)

1 februari 2022

Ter ondersteuning van een succesvol verlopen expositie in het Los Angeles County Museum of Art (LACMA) verscheen een heel bijzondere publicatie als catalogus onder de titel “3D: Double Vision”. De publicatie is veel meer dan een plaatjes boek met afbeeldingen, die ook in het museum te zien waren. Het geheel is een fascinerend beelddocument met essays en een onschatbare hoeveelheid aan 3D-beelden uit de boeiende geschiedenis van de wereld van driedimensionale beelden en 3D-beeldtechnieken.

Magie van stereoscopische beelden in unieke publicatie (1)

3D: Double Vision

De geschiedenis en de komst van nieuwe technieken en methoden waarin het driedimensionale beeld centraal staat, zijn op een onderhoudende en boeiende wijze zeer gedetailleerd beschreven en vooral met heel schitterende 3D-plaatjes perfect in beeld gebracht. Om de meestal grootformaat 3D-plaatjes echt in driedimensies te bekijken bevat de publicatie twee specifieke 3D-brillen en een zeer uitgebreide beschrijving over het hanteren van deze specifieke brillen in de uitvoeringen 3D-stereoscopie en -anaglyfen.

Het zien van diepte bij onze visuele waarneming in onze omgeving staat zowel fysiek als metafysisch elk moment bij onze activiteiten centraal. Bij onze waarneming en observatie staan wij continu in contact met de wereld om ons heen en construeren de wereld zoals we die ervaren. Door de geschiedenis heen hebben kunstenaars geëxperimenteerd met theorieën over zien en waarnemen om objecten en de emoties die ze veroorzaken te representeren, te begrijpen en opnieuw uit te vinden.

Ook de kijkers naar hun werk nemen actief deel aan dit streven. Het 3D-beeld is viraal en bestaat alleen in zijn volledige dimensie wanneer het wordt opgelost binnen de activiteit van het zien van een persoon. Het beeld dat zich in het brein vormt, is het realistische resultaat van het feit dat zien meer inhoudt dan het mechanisme van het zien, maar is tevens een mentale activiteit. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-7913-5668-6, “3D: Double Vision”, Britt Salvesen, Prestel Verlag, 2018, 208 pagina’s, twee 3D-kartonnenbrillen, € 55. Lezers van OF betalen een lager bedrag.