Magie van stereoscopische beelden in unieke publicatie (2)

2 februari 2022

Het fantastische kijk- en referentieboek “3D: Double Vision” laat ons kennis maken met de complexiteit van het gewone zien en waarnemen en het zien van diepte in met een speciale manier vervaardigde zogenoemde 3D-plaatjes. Met de expositie en het boek onderstreept het LACMA haar langdurige toewijding aan het interpreteren van 3D-kunst in relatie tot haar ondersteunende technologieën, zoals rijk geïllustreerd en besproken in het Art and Technology-project uit 1968-71.

Magie van stereoscopische beelden in unieke publicatie (2)

3D: Double Vision

Dankzij een langdurige samenwerking met het bedrijf Hyundai Motorcars hebben een aantal kleinere exposities en projecten geleid tot het opdoen van kennis en ervaring met het gebruik en de waardering voor het gebruik van moderne en innovatieve driedimensionale beeldtechnieken in de kunst. Ook het gebruik van gedrukte 3D-plaatjes en digitale 3D-beelden heeft in de expositie en in het boek veel aandacht gekregen.

De zoektocht naar een perfect beeld - één dat de werkelijkheid vastlegt zoals die bij zien en waarnemen wordt waargenomen in volledige chromatische en volumetrische details - komt voort uit verschillende technische, theoretische, esthetische en culturele wensen en verlangens. Zo'n 3D- beeld kan niet alleen aanspraak maken op realisme, maar ook op de meer omstreden terreinen van waarachtigheid, authenticiteit en objectiviteit.

Magie van stereoscopische beelden in unieke publicatie (2) - 2
Een Raumbild Verlag publicatie uit 1942; Illustratie uit 3D: Double Vision.

De uitvinding van de fotografie opende een nieuw hoofdstuk in deze geschiedenis; na eeuwen van illusionistische representaties in schilderkunst, beeldhouwkunst en grafische kunsten, nam de camera schijnbaar de taak over om de wereld vast te leggen met een grotere getrouwheid dan de menselijke hand of het menselijke oog zou kunnen bereiken. Maar fotografie was nog steeds inherent een tweedimensionaal vlak medium, een beeld van de wereld in plaats van een facsimile van waarneming. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-7913-5668-6, “3D: Double Vision”, Britt Salvesen, Prestel Verlag, 2018, 208 pagina’s, twee 3D-kartonnenbrillen, € 55. Lezers van OF betalen een lager bedrag.