Mensen, industriecomplexen en musea centraal op foto’s (1)

12 augustus 2021

De industriecomplexen van acht voormalige werkplaatsen zijn verenigd onder de naam van het LWL-Industriemuseum. De industriële monumenten fascineren door hun unieke architectuur. Evenementen en tentoonstellingen vullen de gebouwen met leven, cultuur en historie. De acht musea koppelen onderwerpen uit de geschiedenis aan actuele vragen en behoeften van personen om terug te kijken.

Mensen, industriecomplexen en musea centraal op foto’s (1)

Museumsfotografie

Tegenwoordig vormen de in onbruik geraakte fabrieken, installaties en gebouwen een levendig en divers forum voor de industriële cultuur. De objecten, locaties en de mensen staan centraal in de regelmatig georganiseerde exposities. Bij nagenoeg alle exposities verschenen rijk geïllustreerde catalogi met telkens een schat aan unieke foto-opnamen als getuigen van de geschiedenis.

Voor het maken van alle foto’s kregen de fotografen Annette Hudemann en Martin Holtappels bijna 30 jaar lang opdrachten en gaven vorm en inhoud aan fotografie in het LWL-Industriemuseum. Hun foto's weerspiegelen de ontwikkelingen van de druk bezochte musea in Westfalen-Lippe.

Het doel van fotografie voor het LWL-Industriemuseum is veelzijdig. Het documenteert industriële gebouwen en werk-processen van de haven van Dortmund tot de glasfabriek van Murano en stelt op deze manier de visuele herinnering aan het industriële tijdperk veilig. Het portretteert tevens medewerkers in productiebedrijven en begeleidt het museumwerk bij de opbouw van tentoonstellingen of de restauratie van monumenten en installaties. (Wordt vervolgd).

Mensen, industriecomplexen en musea centraal op foto’s (1) - 2
Een sfeerbeeld op de locatie van de LWL-Henrichshütte Hattingen; foto gemaakt door Jan M. Broeders.

ISBN 978-3-8375-2388-1, “Museumsfotografie - Dinge, Orte und Menschen im Fokus von Martin Holtappels und Annette Hudemann”, Arnulf Siebeneicker, Klartext Verlag, 2021, 180 pagina’s.

LWL - Industriemuseum Schiffshebewerk Henrichenburg, Am Hebewerk 26, D-45731 Waltrop, www.schiffshebewerk-henrichenburg.lwl.org.


Gerelateerde artikelen