Mensen, industriecomplexen en musea centraal op foto’s (2)

13 augustus 2021

Het registreert tevens de objecten in de collectie zodat de schatten in het depot op elk moment kunnen worden bekeken en legt impressies vast van grote culturele evenementen zoals het ExtraSchicht en dienen ter ondersteuning van de public relations van de LWL organisatie en van de afzonderlijke musea. Samen hebben zij meer dan 350.000 foto’s tijdens de uitvoering van de opdrachten gerealiseerd.

Mensen, industriecomplexen en musea centraal op foto’s (2)

Museumsfotografie

Ter gelegenheid van het afscheid van beide fotografen, wegens pensionering, is er een foto-expositie georganiseerd op het terrein van het LWL-Industriemuseum in Waltrop. Tot en met 31 oktober 2021 kunnen bezoekers van het museum kennismaken met de resultaten van de werkzaamheden van beide fotografen.

De tentoonstelling in het ruim van het museumschip “Ostara” toont uitstekende beelden uit de acht locaties van de musea en de bijbehorende terreinen, bouwconstructies en gebouwen. Op nagenoeg alle locaties zijn er regelmatig demonstraties van het voormalige industriële bedrijfsgebeuren, die op die locaties op grote schaal plaatsvonden. De fotografen legden ook die werkzaamheden op soms spectaculaire wijze vast. Mensen staan veelvuldig op beeld en genieten zichtbaar zowel als “werker” of als “toeschouwer” van het spektakel.

Mensen, industriecomplexen en musea centraal op foto’s (2) - 2
Een sfeerbeeld op de locatie van de LWL-Schiffshebewerk Henrichenburg; foto gemaakt door Jan M. Broeders.

Ruim 30 jaar geleden verkeerden meerdere locaties nog in een niet te bezoeken situatie vanwege veiligheidsomstandigheden en enorme vervuilingen. Wat er in de jaren daarna is gebeurd is ook gedocumenteerd op foto’s door de fotografen. De expositie en catalogus geven mooie getuigenissen van het industriële erfgoed in acht musea.

ISBN 978-3-8375-2388-1, “Museumsfotografie - Dinge, Orte und Menschen im Fokus von Martin Holtappels und Annette Hudemann”,
Arnulf Siebeneicker, Klartext Verlag, 2021, 180 pagina’s.

LWL - Industriemuseum Schiffshebewerk Henrichenburg, Am Hebewerk 26, D-45731 Waltrop, www.schiffshebewerk-henrichenburg.lwl.org.


Gerelateerde artikelen