Visuele interferenties geven een kunstzinnig kleurenspel (1)

27 augustus 2021

De Kunsthalle Weishaupt in Ulm wijdt tot en met 10 oktober 2021 een grote tentoonstelling aan kunstwerken van de Zwitserse kunstenaar Beat Zoderer (geboren in 1955 in Zürich). Bezoekers kunnen aan de hand van 150 recent gerealiseerde kunstwerken zich een beeld vormen van de geweldige kleurrijke schilderijen, wandreliëfs, sculpturen en aquarellen. De Duitse ondernemer Siegfried Weishaupt en zijn vrouw Jutta hebben in een periode van 50 jaar een waardevolle verzameling aan moderne en hedendaagse kunst opgebouwd.

Visuele interferenties geven een kunstzinnig kleurenspel (1)

Beat Zoderer - Visuelle Interferenzen 1990-2020

Sinds november 2007 is die verzameling ondergebracht in een onder architectuur gebouwd privémuseum. Op twee vloeren worden werken uit verschillende creatieve fasen gepresenteerd. Gefascineerd door fenomenen van zogenaamd onlosmakelijke tegenstellingen, onderzoekt kunstenaar Beat Zoderer de gelijktijdigheid van orde en chaos, de alledaagse wereld en kunst in zijn kunst. De Zwitserse kunstenaar verrast in een ironisch spel met de strengheid en rationaliteit van concrete art.

De titel van de tentoonstelling geeft zijn methode aan: visuele interferentie. Zoderer maakt gebruik van het overlappen zowel in conceptuele als in materieel-esthetische zin. Of het nu gaat om werk op klein formaat op papier of grote ruimte verslindende installaties, kiest Beat Zoderer telkens weer lagen, collages en structuren in gekleurde lijnen, cirkels en vierkanten. (Wordt vervolgd).

Visuele interferenties geven een kunstzinnig kleurenspel (1) - 2
Voor onderwijsdoeleinden verscheen een speciale uitklapbare publicatie vol met opdrachten, feiten en wetenswaardigheden voor het uitvoeren van een leerzame ontdekkingsreis door het museum.

ISBN 978-3-00-068060-1, “Beat Zoderer - Visuelle Interferenzen 1990-2020”, Siegfried Weishaupt, Kunsthalle Weishaupt, 2021, cat.nr.14, 100 pagina’s, D/E.

Kunsthalle Weishaupt, Hans-und-Sophie-Scholl-Platz 1, D-89073 Ulm, www.kunsthalle-weishaupt.de.


Gerelateerde artikelen